Gdje će se „Alibaba” skrasiti u Evropi

Dodajte komentar

Počela trka za najveću onlajn trgovinu, u igri Bugarska, Mađarska, Srbija, a najglasnija je Hrvatska koja veliku prednost daje Zadru.

Najveća svjetska on lajn trgovina, kineski „Alibaba” , gigant sa više od 800 miliona proizvoda, 400 miliona korisnika i dnevnim obrtom od gotovo milijardu eura, planira izgradnju velikog distributivnog centra u ovom dijelu Evrope.

Već mjesecima predstavnici ove kompanije intenzivno tragaju za budućim partnerima, a do sada su se sastali sa najvišim državnim zvaničnicima Hrvatske, Mađarske i Bugarske koji su i najozbiljniji kandidati za privlačenje ove investicije.

Prošle nedjelje hrvatski mediji su javili kako je „Alibaba“ najveće interesovanje pokazao za Zadar , jer se osim morske luke u radijusu od nekoliko kilometara nalazi i aerodrom Zemunik, sa dvije piste i sa dobrim meteorološkim uslovima, a vrlo dobro je razvijena infrastruktura-putevi i željeznica, što je važno za ovu vrstu trgovine, budući da je jedan od razloga „Alibabinog” dolaska u Evropu to što su željeli da skrate vrijeme dostave svojih pošiljki kupcima.

Sa druge strane stručnjaci za strana ulaganja kažu da Zadar ipak nije najbolje rješenje prvenstveno zbog toga što nema luku, što je neophodno za ovakve poslove koji podrazumijevaju masovan transport robe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *