U ovoj godini se dodatno zadužujemo 206 miliona eura

1 komentar

Crna Gora u ovoj godini dodatno će se zadužiti još 206 miliona eura, navodi se u odluci Vlade koja je usvojena na jučerašnoj sjednici.

U Odluci o zaduživanju i davanju garancija Crne Gore za 2017. godinu, koji je objavljen na sajtu Vlade, pobrojani su svi projekti i institucije od kojih ćemo pozajmljivati novac.

Najviše novca 80 miliona eura pozajmićemo za rekonstrukciju magistralnih puteva, a najmanju pozajmicu uzećemo za razvoj seoske infrastrukture na ruralnim područjima do 4.500.000 eura.

ZAduživanje

Po 40 miliona eura za projekte rekonstrukcije magistralnih puteva u Crnoj Gori pozajmićemo od Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj. Do 35 miliona eura zadužićemo se kod Njemačke banke za razvoj. Taj novac biće utrošen na realizaciju projekta “Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Glavnom gradu Podgorica”. Za dva helikoptera koja se kupuju Ministarstvu odbrane pozajmićemo do 30 miliona eura. Taj novac, kako je objašnjeno, biće pozajmljen kroz kreditni ili lizing aranžman.

Za izgradnju zatvora u Bijelom Polju od Banke za razvoj Savjeta Evrope uzećemo 15 miliona eura. Od Njemačke banke za razvoj uzećemo dva kredita- jedan od šest i još jedan do sedam miliona eura, a za projekat “Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na Crnogorskom primorju, faza V i II”

Za medicinski akcelerator i drugu medicinsku opremu možemo pozajmiti 11.800.000. Taj novac biće pozajmljen, kako je objašnjeno, kroz kreditni ili lizing aranžman. Od Banke za razvoj Savjeta Evrope pozajmićemo deset miliona eura za za projekat rješavanja stambenih pitanja građana po povoljnim uslovima (nastavak Projekta 1000+ stanova).

Država se kod Njemačke banke za razvoj (KfW), za Projekat “Program energetske efikasnosti u javnim zgradama” zadužuje sedam miliona eura. Najmanje novca sa ove liste, poći će za razvoj seoske infrastrukture na ruralnim područjima četiri i po miliona eura.

Garancije

Osim toga, Vlada je odlučila da na garancije može “da ode” do 48 miliona eura, uz obavezu obezbjeđivanja kolaterala Državi Crnoj Gori.

Garancije za kredit dobiće ŽICG (20 miliona), CGES (20 miliona) i Crnogorsko primorje (osam miliona).

Takođe, na sjednici, usvojen je Izvještaj o realizaciji investicionih projekata po osnovu Uredbe o podsticanju direktnih investicija za 2016. godinu. U izvještaju je navedeno da ukupna vrijednost projekata za koje su zaključeni ugovori o korišćenju sredstava za podsticanje direktnih investicija iznosi 7,18 miliona eura, a njihovom realizacijom predviđeno je otvaranje 253 nova radna mjesta u naredne tri godine. U diskusiji je naglašeno da bespovratna sredstva koja će Vlada za ovu namjenu isplatiti korisnicima, ukoliko budu ispunjavali ugovorene obaveze, iznose ukupno 1,48 miliona eura, a da je do sada isplaćeno 681.333 eura.

Vlada je usvojila i Program izgradnje, održavanja, rekonstrukcije i modernizacije željezničke infrastrukture za 2017. godinu, kojim je za tekuće održavanje , upravljanje i regulisanje saobraćaja izdvojeno ukupno 6,8 miliona eura.

(Cijeli tekst u Dnevnim novinama)

 

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *