“Sveti gral nauke”: Na korak do računara koji će promijeniti svijet (video)

Dodajte komentar

Naučnici su napravili prvi nacrt za veliki kvantni kompjuter koji bi mogao donijeti tehnološku revoluciju koja bi se po razmjerama mogla meriti sa izumom samog računara.

Sve dosad kvantni računari su imali samo djelić sposobnosti koje teoretski mogu da dosegnu. Međutim, tim stručnjaka tvrdi da je prevazišao glavne tehničke probleme i stvorio nacrt za najmoćnije mašine – mnogo miliona puta brže od svih trenutno dostupnih, a mogle bi da budu dostupne za oko deset godina.

Ovo je Sveti gral nauke”, kaže profesor Vinfrid Hensinger, čovjek koji se nalazi na čelu Grupe za jonsko-kvantnu tehnologiju Univerziteta u Saseksu, koji je vođa istraživanja.

“Sada povezujemo sve djeliće plana konstrukcije kako bismo napravili veliki kvantni računar. Uz pomoć njega, moći ćemo da uradimo stvari o kojima ranije nismo ni sanjali”.

Problem postojećih kvantnih računara je što zahtijevaju precizno fokusiranje lasera na pojedinačne atome. Što je kompjuter veći, to je potrebno više lasera i veća je šansa da nešto krene po zlu. Međutim, Hensinger i njegove kolege koristili su drugačiju tehniku praćenja atoma, uključujući i polje mikrotalasa i elektriciteta u spravi koja je opisana kao “zamka za jone”.

Naučnici najavljuju da će prototip tog uređaja biti gotov za dvije godine. Istini za volju, projekat je skup i koštaće i do stotinu miliona dolara.

Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu “Science Advances”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *