Posljednja šansa za Montenegro Airlines, biće i otkaza

Dodajte komentar

Montenegro Airliones sada neće otići u stečaj, već će novoj upravi biti pružena posljednja šansa da u nerednim mjesecima oporavi kompaniju. Novi izvršni direktor imaće odriješene ruke da se rješi viška zaposlenih, smanji troškove i uredi funkcionisanje kompanije na ekonomičan način, saopšteno je Vijestima iz izvora bliskih Vladi.

Novi odbor direktora danas će održati prvu konstitutivnu sjednicu na kojoj će za predsjednika borda biti izabran Nikola Vukićević, šef Direktorata za budžet u Ministarstva finansija.

Odbor danas neće izabrati novog izvršnog direktora, ali će napraviti prve korake u tom pravcu. Najozbiljniji kandidat na to mjesto je Živko Banjević, koji je u MA radio od 2002. do 2015. godine, a kratko 2014. i 2015. bio i izvršni direktor. Mogući kandidat je i Vojin Vlahović, savjetnik bivšeg premijera, koji je bio i predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore, direktor Nacionalne turističke organizacije, ambasador u Italiji,…

Svi kandidati tražili su od vrha vlasti odriješene ruke da mogu da riješe velike finansijske dugove i organizacione probleme u kompaniji, kao i podršku da se hitno isplate svi ili najznačajniji dugovi prema zaposlenima. Odgovoreno im je da će to i dobiti.

Najveći problem biće da se uradi nova sistematizacija kako bi se kompanija oslobodila viška zaposlenih. Sada u MA radi preko 400 radnika, dok bi optimalan broj bio oko 250. Novi menadžment tu očekuje najveći otpor jer se među zaposlenima nalazi veliki broj članova porodice, rodbine kumova i prijatelja visokih državnih funkcionera, kao i sadašnjih i bivših članova uprave MA.

Zbog toga je nova uprava tražila saglasnost samog vrha vlasti za smanjenje broja zaposlenih, kako bi taj posao prošao bez potresa. Odlučeno je, kako je saopšteno Vijestima, da je pružanje nove šanse opstanku kompanije bitnije od bilo čijih ličnih interesa.

Isplate zarada za 150 do 200 zaposlenih, koji bi mogli biti višak, značajno bi rasteretilo troškove kompanije, ali je ni to ne bi moglo dovesti do pozitivnog poslovanja.

Nacionalni avioprevoznk više ne može da prima direktnu državnu pomoć, zbog čega će nova uprava pokušati da pronađe dodatne izvore prihoda od saradnje sa turističkom privredom.

MA je odavno ispunio uslove za stečaj, a taj postupak bi mogao pokrenuti bilo ko od povjerilaca, ali je sa njima postignut dogovor da to sada ne rade dok se ne pruži još jedna šansa opstanku kompanije. Akumulirani gubitak izvještaju o poslovanju iz septembra iznosi 64 miliona eura, dok su imovina i potraživanja kompanije procijenjena na svega 54 miliona. Dugoročne i kratkoročne obaveze kompanije iznose 82 miliona eura.

MA je državi za poreze i doprinose dužan 13,2 miliona, Aerodromima Crne Gore 17,7 miliona eura, dok je Hipotekarnoj banci dužan 6,8 miliona eura za koje je garantovala država.

Prva banka je prije tri dana blokirala račun MA zbog duga od oko milion i po eura, ali je blokada povučana 1. februara nakon što je naplaćen dio duga.

(Opširnije u Vijestima)

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *