IRF održao prezentaciju u Tehnopolisu u Nikšiću

Dodajte komentar

IRF je od osnivanja do kraja 2016. godine plasirao 438,5 mil € u crnogorsku privredu. U prošloj godini fond je finansirao projekte vrijednosti 128,5 mil € i time otvorio i/ili sačuvao ukupno 711 radnih mjesta, kazali su predstavnici fonda na prezentaciji u Tehnopolisu u Nikšiću.

U poređenju sa 2015. godinom kada je IRF plasirao 117,1 mil € u crnogorsku privredu, IRF je u 2016. godini plasirao 10,6% više kreditnih sredstava u crnogorsku privredu. Prosječna kamatna stopa kredita IRF-a u 2016. godini je iznosila 2,72%, u 2015. godini iznosila je 3,35%, dok je u 2014. godini bila 4,5 %, a u 2013. godini 5,6 %. Ovi podaci dokazuju da IRF u kontinuitetu obezbjeđuje povoljne kreditne uslove što će raditi i ubuduće“, kazali su iz IRF-a.

IRF će u 2017. godini kroz 33 različita Programa finansijske podrške, potencijalnim i budućim preduzetnicima, novim i postojećim malim i srednjim preduzećima, te i crnogorskoj privredi omogućiti kreditna sredstva po kamatnoj stopi od 0% do 4,5 %, grace periodom do 4 godine i rokom otplate do 12 godina, sa iznosom do 5 mil €, zavisno od vrste kreditnog aranžmana.

Naime, u ovoj godini realizovaće se 33 kreditne linije i plasiraće se najmanje 120 mil € u crnogorsku privredu.

U ovoj godini, IRF će realizovati i nove kreditne linije:

  • Beskamatne kreditne linije za posebne ciljne grupe: pored Programa kreditiranja visokoškolaca, IRF je obezbijedio beskamatna kreditna sredstva i za druge posebne ciljne grupe – za žene koje imaju potencijala za biznis, kao i za tehnološke viškove koji imaju uslova da se preduzetništvom ponovo zaposle.
  • Za otkup poljoprivrednih proizvoda,
  • Za razvoj preduzetništva u kulturi i umjetnosti,
  • Za podsticaj konkurentnosti crnogorskih proizvoda/usluga na drugim tržištima,
  • Za podršku “greenfield” i “brownfiled” investicijama,
  • Za modernizaciju industrije.

Program razvoja preduzetništva u kulturi i umjetnosti

Cilj Programa je da se obezbijedi podrška za razvoj preduzetništva i u oblasti kulture i umjetnosti. Ukoliko postoje preduzetnički orijentisana lica u kulturi i umjetnosti potrebno im je obezbijediti povoljna kreditna sredstva da svoje znanje i iskustvo pretoče u biznis i na taj način obezbijede za sebe i druge egzistenciju. Posebna pažnja će se usmjeriti na razvoj umjetničkih zanata, kao što su, na primjer: advertajzing, dizajn, fotografija, umjetnički zahvati, audio-vizuelna produkcija, kao i drugim oblastima iz kulture i umjetnosti.

Kreditni uslovi

  • Maksimalni iznos do 000,00 € (za preduzetnike do 30.000,00 €);
  • Kamatna stopa iznosi 3,00% na godišnjem nivou uz proporcionalan sistem obračuna kamate;
  • Rok otplate do 12 godina (uključujući grace period);
  • Grace period do 4 godine.

Stimulativne mjere: Za subjekte koji projekte realizuju u opštinama sjevernog regiona i u opštinama koje su ispod prosjeka razvijenosti na nivou Crne Gore kamatna stopa iznosi 2,50% na godišnjem nivou uz proporcionalan sistem obračuna kamate.Krediti koji se odobravaju po ovoj kreditnoj liniji, a finansiraju se iz sredstava EIB-a, odobravaće se po kamatnoj stopi za 0,50 % nižoj u odnosu na definisanu kamatu.

Kreditni uslovi za preduzeća koja obezbijede jemstvo drugog privrednog subjekta i čiji kreditni zahtjev prelazi 100.000,00€ su sljedeći:

  • Kamatna stopa iznosi 4,50% na godišnjem nivou uz proporcionalan sistem obračuna kamate;
  • Rok otplate do 12 godina (uključujući grace period);
  • Grace period do 4 godine.

Stimulativne mjere: Za subjekte koji projekte realizuju u opštinama sjevernog regiona i u opštinama koje su ispod prosjeka razvijenosti na nivou Crne Gore ili subjekte koji realizacijom projekta zaposle 5 ili više novih lica odobravaće se posebne stimulacije u vidu smanjenja kamatne stope za 0,50%. Stimulacije će se odnositi i na kredite koji se odobre uz garancije neke od poslovnih banaka, na način da će se inicijalna kamatna stopa umanjiti za 1,00 %. Prethodno pomenute stimulacije mogu se koristiti samo po jednom osnovu.

Visina naknade: 0,30% na odobreni iznos za subjekte koji projekte realizuju u opštinama sjevernog regiona i u opštinama koje su ispod prosjeka razvijenosti na nivou Crne Gore;
0,60% na odobreni iznos za projekte koji se realizuju u ostalim opštinama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *