Rast svjetskih berzi, Fed zadržao kamatu na istom nivou

Dodajte komentar

Američki indeksi zabilježili su pozitivne promjene nakon što je Fed odlučio da zadrži kamatnu stopu nepromijenjenu, kao što je bilo i očekivano.

Dow Jones je blago porastao na 19.890 poena, a Apple je bio lider dobitnika s rastom od 6,1%. Indeks S&P 500 je zabilježio neznatni rast na 2.279,6 poena, dok je Nasdaq ojačao pola procenta na 5.642,7 poena.

Na ekonomskom polju objavljeno je da su privatne kompanije dodale 246.000 radnih mjesta u januaru, što je znatno iznad očekivanih 165.000, a Markitov proizvodni indeks za januar ukazao je na najsnažniji rast proizvodnje u skoro dvije godine. Evropske berze okončale su jučerašnje trgovanje rastom vrijednosti nakon nastavka sezone objava kvartalnih rezultata kompanija. Sektor osnovnih resursa predvodio je dobitnike nakon dobrih podataka o industrijskoj proizvodnji u Kini, a pozitivna kretanja zabilježena su i u automobilskom sektoru i kod akcija banaka. Njemački DAX je skočio 1,1% na 11.659,5 poena, dok su britanski FTSE i francuski CAC porasli 0,1% i 1%, respektivno.

Tržišta nafta su zabilježila rast – nafta tipa WTI je ojačala 1,4% na 53,5 USD po barelu dok je evropski Brent okončao trgovanje rastom od 1,7% na 56,5 USD po barelu. Nedjeljni američki izvještaj ukazuje da zasićenost na tržištu može potrajati uprkos tome što su Rusija i druge članice OPEC-a potvrdile privrženost dogovoru o smanjenju proizvodnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *