Svjetske akcije nastavljaju pad, nafta bilježi oporavak

Dodajte komentar

Američke berze nastavljaju sa negativnom korekcijom, a fokus investitora je usmjeren na objave kvartalnih rezultata kompanija i odluka koje se odnose na politiku predsjednika Trampa.

Pokazatelj Dow Jones je oslabio pola procenta na 19.864,1 poen, a Goldman Sachs je ponovo bio vodeći gubitnik u ovoj korpi. Indeks S&P500 je blago pao na 2.278,9 poena, a najveći pad je zabilježen u industrijskom sektoru. Jedino je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, završio trgovanje neznatno u plusu, okončavši dan na 5.614,8 poena.

Na ekonomskom polju, objavljeni su podaci o troškovima rada u SAD-u koji su porasli u četvrtom kvartalu manje nego što se očekivalo, što ukazuje na nisku inflaciju.

Evropski ključni indeksi takođe su zabilježili pad na jučerašnjem trgovanju. Njemački DAX je pao 1,3% na 11.535,3 poena a najveći pad su zabilježile akcije kompanija Adidas i BMW. Francuski CAC i britanski FTSE oslabili su 0,8% i 0,3%, respektivno. Prema ekonomskim podacima eurozone, zabilježen je rast bruto domaćeg proizvoda i inflacije ovog ekonomskog bloka dok je nezaposlenost opala. Eurozona je ostvarila ekonomski rast od 1,7% u 2016. godini, što je prvi put od 2008. godine da je rast u ovom bloku zemalja veći nego u SAD-u. Inflacija je u januaru dostigla 1,8% naspram 1,1% zabilježenih u decembru. Tržište nafte je registrovalo oporavak – nafta WTI je dostigla 52,8 USD po barelu dok se Brent-om trgovalo na nivou od 55,7 USD po barelu.

Wisebroker

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *