Šta su Putin i Tramp rekli u prvom telefonskom razgovoru

Dodajte komentar

Razgovor Donalda Trampa i Vladimira Putina bio je najiščekivaniji telefonski razgovor na svijetu. Dvojica predsjednika čuli su se u subotu, što je bio njihov prvi zvanični kontakt, tokom kojeg je dogovorena čvršća saradnja i početak poboljšanja odnosa dvije zemlje.

Pozitivni poziv bio je značajan početak poboljšanja odnosa SAD i Rusije koje je potrebno popraviti”, nevedeno je u kratkom saopštenju Bijele kuće koje je objavljeno nekoliko sati nakon okončanja razgovora koji je trajao oko sat vremena”, prenosi Rojters.

Agencija zapaža da je saopštenje Bijele kuće stiglo dugo nakon što je Kremlj objavio svoje viđenje razgovora Putina i Trampa.

I predsjednik Tramp i predsjednik Putin se nadaju da posle današnjeg poziva dvije strane mogu brzo da krenu ka borbi protiv terorizma i drugim pitanjima koja brinu obije strane“, zaključila je Bijela kuća.

Kako je prethodno saopštio Kremlj, Putin i Tramp dogovorili su se da razvijaju odnose na “jednakim osnovama” i uspostave realnu koordinaciju u borbi protiv takozvane Islamske države u Siriji.

Dvije strane izrazile su spremnost da aktivno zajedno rade na stabilizaciji i razvoju rusko-američke saradnje na konstruktivnoj osnovi, kao jednaki, i zarad zajedničke koristi, navodi se u saopštenju Putina, a prenosi AFP.

Rojters je prethodno objavio da je Kremlj saopštio i da su dvojica lidera razgovarala telefonom o situaciji u Siriji, Ukrajini, nuklearnom programu Irana i situaciji na Korejskom poluostrvu.

Predsjednici Rusije i SAD su se dogovorili da rade na određivanju vremena i mjesta njihovog sastanka, prenijela je britanska agencija ističući da su se lideri Rusije i SAD dogovorili da budu u redovnom kontaktu.

Blic

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *