Paradoks: Turizam jedan od najvećih problema Barselone

Dodajte komentar

Barselona je u petak usvojila zakon kojim želi da obuzda invaziju turista koji preplavljuju ovaj španski grad i lokalno stanovništvo bacaju u očaj. Prošle godine je Barselonu, ​​grad sa 1,6 miliona stanovnika, posjetilo 32 miliona turista, od toga polovina jednodnevnih.

Novi zakon dolazi nakon 25 godina nemilosrdnog reklamiranja Barselone kao prvorazredne turističke tačke i istovremeno sa “okupacijom” La Ramblea, ulice koja je u posljednjih nekoliko godina postala najupečatljiviji primjer neproporcionalnog i nesnosnog broja turista. “Okupaciju” glavne turističke žile je organizovalo Barselonsko Udruženje gradskih naselja u saradnji sa mještanima.

Između hiljadu i dvije hiljade demonstranata okupilo se pod sloganom “Barselona nije na prodaju”, te je u subotu pozvalo na okončanje nekretninskih spekulacija, prisiljavajući građane Barselone da se presele iz (preskupog) centra i nisko plaćenih poslova u sektoru turizma. “Turizam i ugostiteljstvo su u Barseloni najgore plaćeni. Zaposleni zarađuju polovinu prosječne plate“, rekao je za Guardian Martí Cuso, član tima jedne od gradskih četvrti.

Camilo Ramos, predstavnik Barselonskog Udruženja naselja, za AP je rekao: “Ovim protestnim okupljanjem želimo da upozorimo na činjenicu da smo izgubili svoje mjesto i sada se nadamo da ga možemo vratiti. Cijene zakupa i nekretnina su se vratile na nivo iz 2008, prije ekonomske krize, a stanovnici to više ne mogu priuštiti.

Novi zakon, poznat kao “poseban urbanistički plan za turistički smještaj”, hotelima i turističkim apartmanima nameće ograničenje broja kreveta, a pritom uvodi i moratorijum na nove hotele i izdavanje licenci za apartmane. Međutim, zbog toga što je veliki broj projekata u toku, novi zakon neće imati pravi efekt prije 2019.

Trenutno je u Barseloni na raspolaganju 75.000 hotelskih kreveta i 50.000 kreveta u službenim turističkim apartmanima, a još 50.000 u stanovima koji se izdaju na crno.

Savez za stanovanje procjenjuje da je oko 17.000 stanova pretvoreno u turističke apartmane, a nedostatak stambenog prostora digao je u nebo rente, koje su sada najviše u Španiji.

Zakonu se oštro protivi turistička industrija, koja tvrdi da mjera demonizira turiste, ograničava rast nanoseći štetu ionako krhkoj ekonomiji grada, u kojoj turizam čini 12 posto BDP-a.

Fokus plana nije u redu“, tvrdi Manel Casals, generalni direktor Barselonskog Udruženja hotelijera. “Od 32 miliona ljudi koji su prošle posjetili Barselonu, ​​samo 8 miliona ih je noćilo u hotelima. Dnevnih turista bilo je 23 miliona, a oni troše vrlo malo novca u gradu. Turizam se ne može regulisati ograničavanjem broja kreveta“.

U anketi, koju je Gradsko vijeće provelo u oktobru, stanovnici Barselona su kao najveći problem sa kojim se suočava grad stavili turizam na drugo mjesto – ispred je bila samo nezaposlenost. Jordi Ferrer, ekonomista koji se specijalizovao u hotelskoj industriji, procjenjuje da gradu sada prijeti 400 miliona vrijedan postupak za naknadu štete kao kompenzacija za projekte koje će moratorij paralizovati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *