Ovo je idealno radno vrijeme

Dodajte komentar

Ukoliko redovno osjećate kako vam je teško da ustanete ujutru i stignete na vrijeme na posao, dobra vijest je da niste sami.

Naime, standardno radno vrijeme osam do 16 ili devet do 17 ne odgovara vašem organizmu i može izazvati brojne probleme kao što su fizičke i psihičke poteškoće, anksioznost, dijabetes, dobitak na težini…

Pol Keli, istraživač sna na Univerzitetu Oksford, vjeruje da bi radno vrijeme koje počinje nakon deset sati bilo korisno i čak produktivnije za zaposlene.

Ova promena bi se odnosila i na djecu i njihov odlazak u školu. Djeca stara između osam i deset godina bi trebalo da idu u školu oko 8.30, srednjoškolci nakon deset i osamnaestogodišnjaci iza 11 sati.

Ujedno, da biste se naspavali kako treba i svom organizmu priuštili sve dobrobiti sna, potrebno je da uveče isključite sve one aparate koji svijetle i čiji svijetli ekrani ometaju vaš mozak da proizvodi melatonin – hemikaliju koja upozorava kada je vrijeme za krevet.

Čak je i Američko ministarstvo zdravlja nedavno objavilo studiju o dobrobitima kasnijeg radnog vrijemena, podupirući Kelijeve tvrdnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *