Telefonski razgovor Putin-Trump očekuje se u subotu

Dodajte komentar

Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Donald Trump trebali bi u subotu da imaju telefonski razgovor, objavio je Kremlj u petak, a to je prvi razgovor dvojice čelnika otkad je Trump preuzeo dužnost.

Telefonski razgovor biće ključni prvi korak prema onome za što se Kremlj i Bijela kuća nadaju da će biti zatopljavanje odnosa koji su bili opterećeni za vrijeme prethodne američke administracije.
Njihov razgovor takođe će biti tema pomne analize Trumpovih kritičara pošto su američke obavještajne agencije optužile ruske sigurnosne službe da pokušavaju da utiču na američke predsjedničke izbore u Trumpovu korist.

Na pitanje ruskih novinskih agencija hoće li do telefonskog razgovora doći u subotu, Putinov portparol Dmitrij Peskov odgovorio je :”Da”, no nije dao nikakve detalje.

Za vrijeme američke izborne kampanje Trump je u više navrata pozitivno govorio o Putinu na što je ruski predsjednik uzvratio pohvalama. Rekli su kako se nadaju da bi mogli obnoviti odnose.

Trump je najavio mogućnost ponovnog razmatranja sankcija nametnutih Rusiji nakon što je Moskva pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim 2014. te pomogla separatističkim pobunjenicima koji se bore protiv vladinih snaga na istoku Ukrajine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *