Francuska od emitovanja “zelene” obveznice prikupila rekordnih sedam milijardi eura

Dodajte komentar

Emitovanjem prve “zelene” obveznice, Francuska je prikupila rekordnih sedam milijardi eura za finansiranje projekata u sektoru obnovljivih izvora energije. Rok dospijeća obveznice je 22 godine, a prikupljeni novac biće usmjeren u finansiranje projekata, kojima će se zaustaviti promjena klime na planeti.

Kamata na obveznicu iznosi 1,75 odsto i uporediva je sa onom standardnih hartija od vrijednosti sa odgovarajućim rokom dospijeća. Emitovanje je bilo rezervirano za institucionalne investitore, poput banaka i penzionih fondova, a ukupna potražnja bila je veća od 23 milijarde eura. Emitovanje obveznice pokazuje da Francuska može finansirati potrošnju na “zelene” projekte po istoj cijeni po kojoj izdaje i tradicionalne obveznice, rekao je ministar financija Michel Sapin.

Inicijativu je u aprilu 2016. godine najavio predsjednik Fransoa Oland, glavni zagovornik vodeće uloge Francuske u energetskoj tranziciji.

Poljska je prva izašla na tržište “zelenih” obveznica, izdavši u decembru prošle godine obveznicu skromnijeg iznosa, od 750 miliona eura. Takve su obveznice ranije emitovale isključivo kompanije i finansijske institucije, poput Svjetske banke, napominje novinska agencija AFP.

Izvršni direktor francuske državne agencije za upravljanje javnim dugom (Agence France Tresor, AFT) Anthony Requin naglašava, pak, da s obzirom na iznos i rok dospijeća, tek francuska obveznica predstavlja stvarni izlazak država na tržište “zelenih” obveznica.

“Francuska je prva država, koja je izdala referentnu državnu “zelenu” obveznicu i time je potvrdila svoju ulogu pokretačke snage u procesu realizacije ciljeva Pariskog sporazuma o klimi iz decembra 2015. godine”, navodi se u saopštenju AFT-a.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *