“Džonson i Džonson” preuzima švajcarski “Aktelion” za 30 milijardi dolara

Dodajte komentar

Američka farmaceutska kompanija “Džonson i Džonson” je objavila da će kupiti švajcarsku biofarmaceutsku firmu “Aktelion”, po ceni od 30 milijardi dolara i najavila izdvajanje aktivnosti istraživanja i razvoja lijekova u samostalnu kompaniju.

“Džonson i Džonson” je vodeći proizvođač lijekova, medicinske opreme i potrošne robe u svijetu, dok je “Aktelion” najveći evropski proizvođač bioloških lijekova i vodeći proizvođač lijekova za krvni pritisak.

Prema sporazumu, koji su odobrile obije uprave, američka kompanija će kupiti sve akcije “Akteliona” po cijeni od 280 dolara po akciji, a ponuda za kupovinu će biti otvorena sredinom februara.

Dogovor takođe predviđa izdvajanje “Aktelion”-ovih aktivnosti istraživanja i razvoja u novu kompaniju “R&D NewCo”, čije će akcije biti izlistane na švajcarskoj berzi, navodi se u zajedničkom saopštenju. Novu kompaniju će osnovati osnivač “Akteliona”, predsjednik uprave i izvršni direktor Žan-Pol Klozel.

Prema njegovim riječima, nova kompanija će omogućiti kontinuitet uspješne kulture inovacija ove kompanije. “Džonson i Džonson” će u početnoj fazi držati 16 posto udela u “R&D NewCo”-u, uz mogućnost kupovine dodatnih 16 procenata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *