Prihodi Alibabe skočili 54%

Kineski internet trgovac Alibaba izvijestio je o snažnom skoku prihoda u posljednjem tromjesečju prošle godine, pri čemu je elektronska trgovina potvrdila ulogu ključnog oslonca grupe dok je najsnažniji rast zabilježen u segmentu digitalnih medija i zabave.

U tromjesečnom razdoblju zaključno s decembrom kvartalni prihodi kompanije, pokazatelj sve važnijeg potrošačkog sektora u Kini, uvećani su 54 posto i iznosili su 53,25 milijardi juana (7,7 milijardi dolara), izvijestili su u utorak iz Alibabe.

Neto dobit namijenjena redovnim dioničarima poskočila je 43 posto, na 17,9 milijardi juana (2,57 milijardi dolara).

Rezultati “pokazuju snagu kineskog potrošača i Alibabinu sposobnost stvaranja vrijednosti u ogromnoj grupi”, rekao je glavni izvršni direktor grupe Alibaba Daniel Zhang.

Alibaba je dominantni igrač u kineskoj internet trgovini. Procjenjuje se da njegova Taobao platforma drži više od 90 posto tržišta u kojem kupoprodaju obavljaju potrošači. Za Alibabinu platformu TMall vjeruje se da obrađuje više od polovine transakcija između kompanija i potrošača.

Među pojedinim su poslovnim segmentima najviše poskočili prihodi od digitalnih medija i zabave, koji su gotovo učetverostručeni, na 585 miliona dolara zahvaljujući većoj prodaji mobilnih usluga, uključujući objavu informativnih sadržaja i igrica. Značajnu ulogu odigrala je i konsolidacija uprave, stoji u saopštenju.

U ključnom dijelu trgovine prihodi su uvećani 45 posto, na 6,7 ​​milijardi dolara.

Ujedno je broj mobilnih korisnika Alibabinih usluga porastao za 25 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 493 miliona.

U segmentu informatičkih usluga ‘u oblaku’ prihodi kompanije više su nego udvostručeni a broj klijenata povećan je za 100 hiljad au odnosu na prethodno tromjesečje, navodi se u poslovnom izvještaju.

Kompanija je ujedno povisila procjenu rasta prihoda u fiskalnoj 2017. godini na 53 posto, u odnosu na dosada prognoziranih 48 posto, kazala je finansijska direktorica Maggie Wu.

Check Also

Prva emisija obveznica Srpske od 200 miliona eura emitovana na Bečkoj berzi

Prva emisija obveznica Republike Srpske od 200 miliona eura emitovana je u četvrtak na Bečkoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *