Forbes: Veliki rast interesa za ulaganja u Rusiju

Dodajte komentar

Podaci za januar pokazuju znatan rast interesa stranih investitora za ulaganja u ruske imovinske fondove, piše Forbesov stručnjak Kenneth Raposa, a prenose ruski poslovni mediji.

Oslanjajući se na podatke američke analitičke kuće Emerging Portfolio Fund Research Global, koja svake nedjelje objavljuje ostvrt na međunarodna tržišta kapitala, Raposa ocjenjuje da je Rusija u januaru “pretekla druga rastuća tržišta po obimu investicija”, ostavivši za sobom Kinu, Indiju, Brazil i Meksiko.

Po njegovom mišljenju, rast popularnosti ruskih hartija od vrijednosti povezan je s ponovim ruskim preuzimanjem vodećeg mjesta u proizvodnji nafte i gasa. Pored toga, svjetski ulagači nadaju se skorom zatopljenju odnosa Rusije i SAD-a, a stabilan kurs rublja i niska inflacija takođe blagotvorno djeluju na ulagački optimizam, ocjenjuje Forbes.

Ostavimo li politiku po strani, očigledan napredak na ekonomskom planu učinilo je Rusiju privlačnom za ulaganja“, zaključuje taj list.

Poput Forbesa, i Bloomberg je nedavno ocijenio da će rast privlačnosti ruskih tržišta među zapadnim investitorima, jačanje rublje i očekivani rast cijena energenata biti pokretači rasta ruske ekonomije u 2017. godini.

Krupni igrači na tržištima kapitala sve jaču pažnju posvećuju tržištima u razvoju, a jedno od prioritetnih odredišta za međunarodni kapital u 2017. godini biće Rusija, smatra Bloomberg. Pritom prognozira značajan priliv investicija u perspektivne ekonomske grane.

Investitori su “doslovce zaljubljeni u Rusiju”, piše Bloomberg, a razloge takve naklonost nalazi u “pozitivnim promjenama u spoljnopolitičkoj konjukturi i stabilizaciji domaćeg tržišta”.

Ruski poslovni mediji prenose i procjenu analitičkoga odjeljenja banke UBS, prema kojoj će neto dobit međunarodnih korporacija na ruskom tržištu u 2017. godini dostići 26 posto njihovih početnih ulaganja, a spominju i analizu kompanije NN Investment Partners koja rusko tržište fondova naziva “vjerovatnim kandidatom za velike dotoke kapitala”. Navode i ocjenu Deutsche Banka, prema kojoj će stabilizacija ruske ekonomije povećati cijene hartija od vrijednosti ruskih kom'panija”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *