EasyJet: Dobit smanjena za 122 miliona eura zbog slabe funte

Dodajte komentar

Britanski niskobudžetni prevoznik EasyJet izvijestio je u utorak da će slabljenje funte nakon britanske odluke o izlasku iz Evropske unije snažnije pogoditi njegovu godišnju dobit no što su dosada očekivali.

“Očekujemo da će slabija funta smanjiti EasyJetovu dobit prije poreza u poslovnoj 2017. godini za oko 105 miliona funti (122 miliona eura)”, stoji u preliminarnom izvještaju britanske kompanije.

U novembru su negativan uticaj funte na dobit procijenili na 90 miliona funti. Nakon što je Britanija u prošlogodišnjem junu glasala za izlazak iz Evropske unije funta je prema dolaru potonula oko 18 posto, te oko 14 posto u odnosu na euro.

EasyJetova izvršna direktorica Carolyn McCall napominje da očekuju i snažniji pritisak aktualnih cijena goriva na dobit grupe u finansijskoj godini koja završava 30. septembra.

Niže cijene nafte smanjuju troškove nabavke kerozina ali paralelno pojačavaju konkurenciju među aviokompanijama budući da uštede na gorivu povlače za sobom i niže cijene karata.

U današnjem je preliminarnom izvještaju britanska kompanija takođe navela da je u prvom tromjesečju finansijske godine povećala prihode zahvaljujući većem broju putnika.

Rezultati su u prvom EasyJetovom tromjesečju solidni, uz prihode, troškove i broj putnika u skladu s očekivanjima“, rekla je McCall.

U kontekstu britanske odluke o napuštanju EU EasyJet takođe pokušava ishoditi dozvolu za letenje u EU kako bi osigurali miran prelaz na nove uslove poslovanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *