Podignute optužnice za insajd trgovanje akcijama Gorenja

Dodajte komentar

Zbog sumnje da su se finansijski okoristili insajd informacijama pri trgovanju akcijama Gorenja, slovenački regulator tržišta hartijama od vrijednosti prijavio je dvije osobe kojima, u slučaju da budu osuđene, prijeti kazna od 3 do 5 godina zatvora, objavili su u ponedjeljak slovenački mediji.

Mogu potvrditi da smo zbog kaznenih djela zloupotrebe insajd informacija državnom tužiocu uputili kaznene prijave protiv dvije fizičke osobe iz Slovenije“, kazao je u razgovoru za ljubljansko „Delo“ direktor Agencije za tržište hartijama od vrednosti Miloš Čas.

Dodao je kako detalje o tome ne može iznositi jer istraga o curenju osjetljivih poslovnih informacija iz Gorenja nije u potpunosti završena, ali da je putem međunarodne saradnje i otkrivanja računa u inostranstvu utvrđena sumnja da su spomenuta dvojica, trgovanjem akcijama Gorenja na osnovu insajd informacija, ostvarila veliku protivpravnu korist.

Japanski Panasonic lani je u julu počeo pregled poslovanja Gorenja, s mogućnošću preuzimanja većinskog udjela, o čemu je bio upoznat uzak krug od 15-ak ljudi u nadzornom odboru i upravi, ali i premijer Miro Cerar te neki ministri u vladi, zbog interesa države o sudbini velikog slovenačkog izvoznika u kojem je i sama suvlasnik. Uprava Gorenja odlučila se da tu informaciju ne objavi na uobičajen način svim akcionarima, što je po zakonu moguće ako se oni koji su s njom upoznati obavežu da je neće zloupotrijebiti. No, nakon mjesec dana podatak o tome procurio je u medije, a akcije Gorenja su vrtoglavo narasle, ali su isto tako izgubile dio te vrijednosti nakon što je Panasonic odustao od investicije o kojoj se špekulisalo.

Wisebroker

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *