Generali na meti Allianza, akcije skočile 4%

Dodajte komentar

Akcije osiguravajuće kompanije Assicurazioni Generali porasle su snažno u ponedjeljak nakon medijskih natpisa da su banka Intesa Sanpaolo i njemački Allianz zainteresovani za moguću investiciju u ovo italijansko osiguranje.

„La Stampa“ je izvijestila juče da Intesa razmatra potencijalnu investiciju u Generali, što bi trebalo da bude deo sporazuma sa Allianz-om. Prema planu, njemački osiguravač bi trebalo da kupi dio imovine Generali-ja, dok bi Intesa trebalo da investira oko 5-6 milijardi EUR da zaštiti italijanski interes u osiguravaču, navodi list. Akcije Generali-ja porasle su oko 4% na jučerašnjem trgovanju, a njegova trenutna tržišna kapitalizacija od 21 milijardu EUR je manje od polovine vrijednosti s početka finansijske krize.

Kompanija je više puta bila predmet spekulacija o mogućem preuzimanju, a francuska AXA je često spominjana kao mogući kupac. „La Stampa“ navodi da je Allianz već bio zainteresovan za Generali prošlog ljeta, ali je zbog interesa AXA-e odustao od ovog posla.

Prvi čovjek Allianz-a je ranije ovog mjeseca izjavio da ova kompanija preferira „velika preuzimanja“ jer kupovina malih osiguranja nema previše smisla. Analitičari su skeptični oko najavljenog posla, jer bi se teško mogle dobiti antimonopolske dozvole i sa njemačke i sa italijanske strane. Allianz, čija je tržišna kapitalizacija veća od 70 milijardi EUR, u Italiji drži treće mjesto na tržištu iza Generali-ja i UnipolSai-a. S druge strane, Intesa ima takođe biznis sa osiguranjem, Intesa Sanpaolo Vita, i lider je na polju privatnih penzija.

Izvor: Reuters, Wisebroker

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *