Evropske berze pale zbog “protekcionističke retorike”

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u ponedjeljak su cijene dionica pale jer su ulagači oprezni nakon prvih najava novog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih dionica bio je oko 12,00 sati u minusu 0,6 posto, zaronivši na najniži nivo u ovoj godini.

Londonski FTSE indeks oslabio je do podneva 0,55 posto, na 7.159 bodova, dok je pariški CAC skliznuo 0,40 posto, na 4.832 boda, a frankfurtski DAX 0,50 posto, na 11.571 bod.

Ulagači su oprezni jer je Donald Trump prvog dana u Bijeloj kući najavio povlačenje SAD-a iz Trans-pacifičkog partnerstva (TPP), sporazuma 12 zemalja o trgovini, koji su, među ostalim, potpisali Japan i Australija.

U samom inauguracionom govoru Trump u petak nije otkrio nove detalje o svojim budućim ekonomskim politikama. Istakao je samo kako će njegova politika biti usmjerena na to da se kupuje američko i zapošljavaju Amerikanci, što je već puno puta najavio u svojoj izbornoj kampanji.

No, u nedjelju je Trump najavio da će uskoro razgovarati s liderima Kanade i Meksika o početku novih pregovora o NAFTA-i, Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini.

U fokusu ulagača je protekcionistička retorika i nedostatak detalja o ekonomskim poticajima, pa je početak Trumpovog mandata na tržištima obilježen nervozom“, kaže Victoria Clarke, analitičarka u kompaniji Investec.

Od 8. novembra , kada je Trump pobijedio na izborima, tržišta su rasla zahvaljujući njegovim najavama da će smanjiti poreze i povećati fiskalnu potrošnju, što bi trebalo ubrzati rast američke ekonomije.

No, posljednjih nedjelja tržišta su izgubila na zamahu, među ostalim, zbog toga što Trump još nije objavio detalje svojih podsticajnih planova, ali najavljuje protekcionističku politiku.

“Tržišta postaju nervozna zbog mogućnosti slabljenja svjetske trgovine. Mnoge Trumpove politike, uključujući smanjenje poreza i infrastrukturna ulaganja, tražiće će podršku Senata, a to neće biti lako postići. Tržišta su od američkih izbora bila podsticana na temelju Trumpovih obećanja, no sada su pritisnuta realnošću”, kaže Koichi Yoshikawa, direktor u Standard Chartered Bank.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *