Dovedena u pitanje zabrana EU da poreski obveznici spašavaju banke

Dodajte komentar

Spašavanje italijanske banke “Monte dei Paschi” dovelo je u pitanje evropsko pravilo o izbjegavanju saniranja banaka novcem poreznih obveznika, a koje možda nikada neće biti primijenjeno.

Kako piše Reuters, evropska finansijska zajednica zabrinuta je zbog posljedica, koje mogu proizaći iz italijanskog primjera. Michael Kemmer, prvi čovjek njemačkog udruženja banaka, ističe kako je vladina “dokapitalizacija iz predostrožnosti” “Monte dei Paschi” uoči Božića, dovela vjerodostojnost evropskih regulatora u pitanje. Slično razmišljaju i u rejtinškoj agenciji “Moody’s” gdje ističu da je spašavanje – koje još čeka zeleno svijetlo Evropske komisije – podstako “pitanja o predanosti evropskih institucija striktnom poštovanju pravila o spašavanju posrnulih banaka”.

Podstaknuta iskustvima iz finansijske krize iz 2008. godine, kada je banke trebalo spašavati jednu za drugom, EU je donijela pravilo da teret spašavanja banaka prvo moraju podnijeti povjerioci i akcionari, a tek potom poreski obveznici. U tu svrhu osnovana je posebna agencija, Jedinstveni sanacioni odbor, čiji je zadatak da osigura propisanu sanaciju banaka uz minimalni uticaj na javne financije. “To je trenutno najbeskorisnija institucija, jer je niko ne koristiti”, izjavio je za Reuters jedan finansijski stručnjak, koji je želeo da ostane anoniman. Smisao postojanja te agencije će se ubrzo moći dokazati, jer na red za spašavanje dolazi niz malih banaka u Italiji.

Ekonomski

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *