Nova veza Evrope i Azije – prvi teretni voz iz Kine stigao u Veliku Britaniju

Dodajte komentar

Prvi direktan teretni voz iz Kine u Veliku Britaniju stigao je u London, posle 18 dana putovanja i pređenih 11.999 kilometara. To, kako ocjenjuje Rojters, predstavlja novu prekretnicu u naporima Kine da izgradi komercijalne veze širom Evrope i Azije.

Takođe, to predstavlja još jednu etapu sprovodjenja plana Kine da uspostavi bliskije trgovinske veze sa Evropom duž modernog “Puta svile”.

Voz je pristigao u željezničku stanicu Barking, u istočnom Londonu, nakon 18-dnevnog putovanja koje je počelo u kineskom gradu Jivu. Prošao je kroz Kazahstan, Rusiju, Bjelorusiju, Poljsku, Njemačku, Belgiju i Francusku, da bi na kraju prošao ispod Lamanša i ušao u Britaniju.

Natovaren sa 68 kontejnera, voz je prevezao uglavnom manju robu, kao što su razni artikli za domaćinstva, garderoba, tkanine, torbe i koferi. Ovaj željeznički servis pruža firmama novi način za slanje pošiljki sem brodovima i avionima. Željeznica je brža nego slanje robe morem, a jeftinija nego slanje avionom.

Time je je London postao 15. evropski grad, koji je uspostavio direktnu željezničku vezu sa Kinom, nakon što je kineski premijer Si Đinping 2013. godine predstavio inicijativu “Jedan pojas, jedan put”, namijenjenu da oživi staru rutu “Puta svile” ka zapadu. Kineska željeznica ima teretne željezničke linije do evropskih gradova, uključujući Madrid i Hamburg.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da su odnosi sa Kinom i dalje od “zlatnog značaja”, jer nastoji da privuče milijarde dolara kineskih investicija u trenutku kada se Britanija sprema za izlazak iz EU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *