Montenegro Airlines guše nagomilani problemi

Dodajte komentar

Članovi odbora direktora Montenegro Airlinesa (MA) juče su se sastali sa direktorom Direktorata za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja Nebojšom Krstajićem, saznaje Pobjeda.

Prošle sedmice zabilježena su brojna kašnjenja i otkazivanja letova Montenegro Airlinesa zbog čega je premijer Duško Marković u ponedjeljak naložio ministru saobraćaja Osmanu Nurkoviću da u najkraćem roku pripremi i dostavi detaljnu informaciju o stanju u nacionalnoj avio-kompaniji. Tim povodom je u ponedjeljak Nurković održao hitan sastanak sa upravom MA.

Portparolka Ministarstva saobraćaja Jelena Raspopović kazala je da će informacija za premijera biti spremna za nekoliko dana.

U komunikaciji smo sa menadžmentom kompanije, radimo na pripremi te informacije i ažuriranju podataka. Situacija nije jednostavna i evidentno je da postoje problemi u poslovanju“, kazala je Raspopović za portal Antena M i naglasila da su problemi, između ostalog, uslovljeni stanjem na tržištu vazduhoplova uopšte.

Činjenica je i da postoje problemi koji nijesu adekvatno rješavani u prethodnom periodu. Mnogo veće i snažnije kompanije nailaze na konstantne izazove i gubitke u poslovanju. Čak i događaji koji su operativnog karaktera, a sa kojima su se prethodnih dana suočavali u MA dodatno su opteretili stanje kazala je ona i poručila da će Vlada ozbiljno razmotriti sve opcije i mogućnosti za trajnije, čak trajno, te kvalitetnije rješavanje pitanja nacionalnog avio-prevoznika.

A današnje Vijesti pišu da finansijsku krizu koja potresa crnogorskog avioprevoznika, Vlada razmatra da riješi pokretanjem stečajnog postupka što je najbrži put da se Montenegro erlajns (MA), u najkraćem roku, oslobodi nagomilanih dugova i učini interesantnim potencijalnom partnerom, saznaju Vijesti nezvanično.

Međutim,kako prenose Vijesti, još se pouzdano ne zna koji će povjerilac formalno pokrenuti zahtjev pred Privrednim sudom.

Protekli mjesec se spekulisalo da bi stečajni postupak u MA mogao pokrenuti jedan od pojedinačno najvećih povjerilaca Aerodromi Crne Gore, ali iz tog državnog preduzeća to demantuju.

Aerodromi Crne Gore nemaju ‘pouzdane’ informacije da država pokretanjem stečaja želi da okonča višegodišnju agoniju u aviokompaniji Montenegro erlajns. Takođe, u principu ne komenatrišemo nezvanične informacije, ali želimo da saopštimo da se na Aerodrome Crne Gore ne vrši bilo kakav pritisak po bilo kom osnovu i od bilo koga, rekli su Vijestima iz službe za informisanje Aerodroma.

Iz tog preduzeća su takođe negirali da je prošlog mjeseca, na sjednicama borda direktora, na zahtjev pojedinih predstavnika Vlade, bilo priče o predlogu mogućeg pokretanja stečaja u MA, a da se tom scenariju navodno suprotstavio direktor Aerodroma Milovan Đuričković.

Ukupan dug MA Aerodormima iznosi 17.763.008,34 eura, potvrdili su Vijestima” iz Aerodroma.

Izvor: Pobjeda, Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *