Deutsche banka da plati 7,2 milijardi dolara

Dodajte komentar

Američko Ministarstvo pravosuđa sklopilo je nagodbu sa Deutsche bankom, prema kojoj se njemačka banka zbog prodaje rizičnih hipotekarnih hartija od vrijednosti obavezala da plati ukupno 7,2 milijarde dolara.

Iznos obuhvata novčanu kaznu od 3,1 milijardu dolara i 4,1 milijarde namijenjenih vlasnicima hipotekarnih kredita i lokalnim zajednicama za potrebe lakše otplate dugovanja, odnosno finansiranja cjenovno prihvatljivog stambenog zbrinjavanja širom SAD.

Deutsche Banka će iznos od 4,1 milijardu dolara morati da platiti kroz period od pet godina, objavilo je američko Ministarstvo.

Iznos od 7,2 milijarde dolara trenutno je najveća kazna koju pojedinačna banka mora da plati zbog izdavanja rizičnih hipotekarnih hartija od vrijednosti, ali je i upola manji od početno traženog iznosa.

Deutsche banka je bila optužena da je obmanjivala ulagače, prikazujući hartije od vrijednosti bazirane na hipotekarnim kreditima kao sigurno ulaganje.

Urušavanje američkog tržišta nekretnina prouzrokovalo je globalnu finansijsku krizu i američke vlasti od tada nastoje da utvrde pravnu odgovornost banaka koje su izdavale rizične hartije od vrijednosti bazirane na hipotekarnim kreditima.

Do sada su tri najveće američke banke postigle nagodbu s Ministarstvom pravosuđa – Banka Amerike kažnjena je sa 16,7 milijardi, JPMorgan sa 13 milijardi, a Citibank sa sedam milijardi dolara.

U decembru su američke vlasti pokrenule postupak i protiv britanske banke Barclays.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *