Za tri godine Global Ports uložio 24,9 miliona eura

Dodajte komentar

Turski Global Ports, većinski vlasnik barske kompanije Port of Adrija, u prethodne tri godine je u nekadašnje Kontejnerske terminale uložio 24,9 miliona eura, saopštio je izvršni direktor Port of Adrije Sedat Kara, koji tvrdi da je, uprkos negativnim dešavanjima na tržištu pomorskog transporta, prošla godina bila uspješnija za kompaniju od 2015. godine.

Od ovog iznosa, nešto više od osam miliona je plaćen većinski paket akcija, investirano je 10,4 miliona, dok je 6,5 miliona izdvojeno za isplatu otpremnina”, kazao je Kara Pobjedi.

Kompanija, kako je kazao, trenutno ima 343 zaposlena, od kojih deset ima ugovor na određeno vrijeme. Predstavnici Vlade potpisali su sredinom novembra 2013. godine ugovor o prodaji 62 odsto kapitala KTGT-a Global Portsu za oko osam miliona eura.

Kara tvrdi da je prošla godina bila uspješnija za Port of Adriu od 2015, iako se, kako je naglasio, industrija pomorskog transporta suočavala sa poteškoćama.

Neke važne kontejnerske linije su otišle pod stečaj, a neke od njih su sklopile alijanse da bi opstale. Istovremeno, cijene industrije čelika su bile ispod očekivanog nivoa. Uprkos ovim negativnim dešavanjima možemo reći da smo imali uspješniju godinu u poređenju sa 2015. godinom. Imali smo oko deset odsto povećanja pretovara kontejnera, tako što smo postigli broj od 41,8 hiljada TEIJ jedinica”, rekao je Kara.

Pretovar generalnih tereta bio je niži u odnosu na 2015. godinu, usljed smanjenog izvoza proizvoda od čelika preko Port of Adrie.

Jedini izvoznik je smederevska željezara, koja je privatizovana u junu 2016. godine. Očekujemo da će izvoz proizvoda od čelika preko Port of Adrie porasti ove godine”, naveo je Kara i dodao da je kompanija prethodne godine uspješno pretovarila projektne terete, kao što su vjetrenjače za projekat Krnovo.

Prema njegovim riječima, prethodna godina predstavlja period velikih i značajnih investicija.

Nabavili smo dvije tereks mašine namijenjene za pretovar i skladištenje generalnih tereta (vrijednost investicije 1,54 miliona eura), jednu mobilnu lučku dizalicu za pretovar kontejnera i generalnih tereta (450,4 hiljade). Završena je izgradnja frigo stanice za skladištenje frigo kontejnera (468,3 hiljade), glavnog ulaza u koncesiono po dručje sa horizontalnom i vertikalnom signalizacijom i sanacijom saobraćajnica (114,5 hiljada), nabavka kolske vage (19,5 hiljada)”, kazao je Kara.

Naglasio je da su lani pokrenute dvije najznačajnije investicije sanacija i ojačanje konstrukcije južne obale Gata1 (procijenjena vrijednost investicije tri miliona eura) i nabavka novog kontejnerskog krana (6,4 miliona) čija se isporuka očekuje krajem januara.

Osim tih investicija, kako je dodao, kompanija ima u planu niz ulaganja u cilju podizanja kvaliteta usluga postojećim i potencijalnim partnerima.

Imajući u vidu da Global Ports stavlja akcenat na sigurnost, bezbjednost i usklađivanje standarda poslovanja svih svojih luka, pred nama je značajan projekat čijom bi realizacijom kompanija stekla sertifikat integrisanog sistema menadžmenta koji pokriva upravljanje kvalitetom, zaštitu zdravlja na radu i zaštitu životne sredine”, saopštio je Kara.

On je ocijenio da za sada kompanija nije imala značajnijih problema u poslovanju u Crnoj Gori.

Osvrnuo bih se jedino na neke administrativne barijere koje su u određenim segmentima značajno usporile realizaciju pojedinih projekata. Smatramo da su prethodne tri godine bile period prilagođavanja i završetka prve faze investicija. Svjesni smo da u logističkom poslovanju tri godine predstavljaju veoma kratak period za značajnija očekivanja i da ćemo imati benefite od naših investicija u narednim godinama uz dobru poslovnu strategiju”, zaključio je Kara.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *