Izrael realizovao najveću emisiju euro-obveznica na Londonskoj berzi

Dodajte komentar

Na Londonskoj berzi je realizovana emisija najvećih ikada izdatih euro-obveznica Izraela. U pitanju je 2,25 milijarde € emitovanih državnih obveznica sa rokom dospijeća od 10 i 20 godine. To je prvi put u posljednje tri godine da je Izrael emitovao eurski dug.

Ponuda je odmah privukla ogromnu tražnju investitora, pa je tako zabilježena potražnja koja je bila skoro četiri puta veća od ponuđene količine, pa je tako na zatvaranju knjiga naloga bila “teška” više od 9,5 milijardi €.

Izrael je prodao 1,5 milijarde € obveznica sa dospijećemo od 10 godina, uz kupon od 1,5 posto i 750 miliona € obveznica sa dospijećemo od 20 godina, uz kupon od 2.375 posto. 10-godišnje obveznice dospijevaju u 2027., a 20-godišnje obveznice dospijevaju u 2037.

Darko Hajduković, šef Odjeljenja za fiksne prihode, fondova i analitiku Londonske berze (London Stock Exchange), rekao je: “Uspjeh emisije pojačava veliki interes investitora u ulaganje u Izraelsku dinamičnu ekonomiju. Povjerenje investitora se temelji na rastućoj zajednica izraelskih kompanija koje se kotiraju na londonskom tržištu, uz više od 8 milijardi $ kapitalizacije, a to povjerenje učvršćuje status Londona kao vodećeg globalnog domaćina za emisiju obveznica i snažnog partnera Izraela.”

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *