“Vrijeme Applea je prošlo”

Dodajte komentar

Jedan od najpoznatijih investitora Silicijumske doline smatra da je vrijeme Applea prošlo, dok profesor sa Stenforda kaže kako je Apple, kada su u pitanju inovacije – “gotov”.

Apple je u prošloj godini po prvi put od predstavljanja iPhonea zabilježio smanjenje prodaje telefona i nisu ostvarili očekivane planove, pa se sve više analitičara pita kakva je budućnost ove kompanije i mogu li zadržati dosadašnji rast.

U nedavnom intervjuu za “Njujork tajms” jedan od najpoznatijih investitora iz Silicijimske doline, Piter Til, rekao je da se “vrijeme Applea završilo”.

Znamo kako izgleda pametan telefon i šta radi“, kazao je on.

To nije krivica Tima Kuka, ali jednostavno to više nije područje gdje će biti novih inovacija“, dodao je Til, a s njim se slaže i profesor sa Stanforda Stiv Blenk, koji je za SF Chronicle rekao da je Apple, ako ćemo gledati inovacije, “gotov”.

Naravno, Apple će i dalje zarađivati veliki novac od prodaje svojih uređaja, ponajviše iPhonea, pa ne treba zaboraviti da je i dalje riječ o najvrijednijoj kompaniji na svijetu, koja će i ove godine “okrenuti” milijarde dolara.

Ipak, trenutno nema na vidiku proizvoda poput iPoda, iPhonea i iPada koji pokrenuli tržišta muzičkih plejera, telefona i tableta, a pokazalo se da, barem trenutno, ne mogu puno očekivati od pametnog sata.

Analitičar Abhey Lamba smatra kako je na Appleu sada veliki pritisak jer se od njih ponovno traži razvoj nekog takvog velikog uređaja koji će im donijeti novu izvor zarade, ali trenutno se čini kako se samo pretvaraju u još jednu telefonsku kompaniju – koja je, treba napomenuti, vrlo profitabilna.

Glasine kažu da Apple trenutno radi i na pametnim naočarima s podrškom za proširenu stvarnost, ali ni ovo tržište ne donosi priliku za neki veliki rast i povećanje zarade.

Situacija za Kuka i Apple ove godine mogla bi se da se poboljša na krilima novih modela iPhonea, od kojih se očekuje rekordna prodaja, ali pitanje je što nakon toga, odnosno kakva je dugoročna budućnost ove kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *