Šta se krije iza trenda ukidanja papirnog novca?

Dodajte komentar

U svijetu je sve više zagovornika ukidanja papirnog novca, o čemu svjedoče primjeri Indije, čija je vlada iznenada iz opticaja povukla novčanice od 1.000 i 500 rupija, kao i Evropske centralne banke, koja je odlučila da ukine novčanicu od 500 eura.

To su samo neki pokazatelji trenda ukidanja papirnog novca. Prema pisanju “Frankfurter Allgemeine Zeitung”-a, trenutno se “vodi globalni rat protiv gotovine”, a cilj najmoćnijih banaka svijeta je da ştvore ekonomiju, u kojoj ne postoji novac kao predmet, nego se sve transakcije odvijaju digitalno.

U Indiji je nedavno vlada premijera Narendre Modija proglasila nevažećima sve novčanice od 500 i 1.000 rupija, koje predstavljaju oko 80 odsto papirnog novca, koji je u opticaju u Indiji, što je izazvalo niz problema tamošnjim stanovnicima. Vlada je odlučila da svi Indijci novčanice od 500 i 1.000 rupija moraju uplatiti na bankarski račun, te da će im onda novac biti isplaćen u manjim novčanicama, ali problem je u tome što većina Indijaca nema račun u banci.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Amartya Sen je takvu odluku indijske vlade opisao kao “despotsku i autoritarnu”, ali su tu odluku podržale australijske vlasti. Naime, Australija takođe, razmišlja o demonetizaciji. Ipak, Indijci su bili šokirani iznenadnom odlukom vlade te su uslijedili nemiri i gužve u bankama.

Vlada je povlačenje iz opticaja novčanica od 500 i 1.000 rupija obrazložila kao borbu protiv korupcije i crnog tržišta. Dodali su i kako žele podsticati negotovinske transakcije u poslovanju, a cijeli taj projekat su osmislili strani konsultanti, odnosno, “Boston Consulting Group”. Zanimljivo je i da ovaj projekat indijske vlade pomaže američki USAID, koji je s indijskim ministarstvom finansija pokrenuo inicijativu za smanjenje upotrebe papirnog novca.

Njemački novinar i publicista Norbert Häring smatra kako je to još jedan pokazatelj namjere grupe najmoćnijih svjetskih banaka, tzv. “Group of Thirty”, da polako ukine papirni novac i da se sve finansijske transakcije odvijaju preko kartica, smartphonea i sličnih uređaja. Pripadnici “Group of Thirty” su i Larry Summers, bivši američki ministar financija, i Kenneth Rogoff, bivši glavni ekonomista MMF-a, obojica veliki zagovornici potpunog ukidanja gotovine. Sada harvardski profesor, Rogoff je čak objavio i knjigu “Prokletstvo gotovine” (The Curse of Cash), u kojoj objašnjava zašto treba ukinuti gotovinu. On smatra da se gotovina koristi većinom u “sivoj ekonomiji” i da bi ukidanje keša “otežalo kriminalne radnje”. Kritičari takvu ideju opisuju kao totalitarnu.

Prvo treba ukinuti najveće novčanice, smatraju zagovornici ukidanja gotovine, a zanimljivo je i kako je, nakon duge rasprave prošle godine, Evropska centralna banka (ECB) donijela odluku o povlačenju novčanice od 500 eura do 2018. godine. Ta je odluka izazvala velike rasprave unutar ECB-a, pa se u izdvojenom mišljenju oglasio direktor Odjeljenja za gotovinu Yves Mersch, koji je napisao da se unutar ECB-a “stvorio kartel protiv gotovine”. Grupa zagovornika ukidanja gotovine sastoji se, po ECB-ovom direktoru Merschu, od “ekonomskih alhemičara”, koji misle da negativne kamate stimulišu privredni rast, zatim od “udruženja finansijskih stručnjaka i predstavnika novih digitalnih tehnologija”, koji u tome vide priliku za preuzimanje potpune kontrole nad kretanjem novca, i kao od “velikih zagovornika zakona i reda”, koji smatraju da bi ukidanje gotovine značajno otežalo utaju poreza i slične malverzacije.

Odluke o povlačenju najvećih novčanica donijele su i Kanada, Filipini, Danska i druge države, a digitalno se plaćanje sve više promoviše, pa ne čudi što se njemačko Udruženje za tržišnu privredu nedavno oglasilo s upozorenjem da bi ukidanje papirnog novca značilo “smanjenje naše privatne sfere, prava na imovinu i slobodu” i da bi se time “olakšala mogućnost države da nadgleda svoje građane”. Ipak, trend postepenog ukidanja papirnog novca se nastavlja.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *