Pregled štampe za 16. januar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Treći penzioni stub čeka već deceniju

Zahtjev za stimulansima i podsticajima za razvoj dobrovoljnih penzionih fondova i dalje aktuelan i na njemu ćemo insistirati, jer je bez poreskih stimulansa opstanak dobrovoljnih penzionih fondova doveden u pitanje, ocijenila je za Vijesti Danijela Laketić, direktorica društva Atlas penzija koje upravlja penzionim fondom Penzija plus.

Neće prihvatiti prijetnje i ucjene

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Port of Adria (bivših Kontejnerskih terminala iz Bara) Sedat Kara, odgovorio je predsjedniku sindikata te kompanije Dobroslavu Orlandiću na optužbe da novi vlasnik kompanije turski Global ports ne ispunjava obaveze iz kupoprodajnog ugovora.

Problemi isti kao i 2015.

Nelikvidnost, slaba naplata potraživanja i otežano obezbjeđivanje finansijskih sredstava ključni su problemi sa kojim su se u prošloj godini suočavali crnogorski poslodavci, čiji položaj nije značajnije promijenjen u odnosu na 2015, saopšteno je iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

Dnevne novine

Prioritet razvoj interneta

Ubrzani razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu i usluga za koj e su potrebne velike brzine, biće prioritet u oblasti politike elektronskih komunikacija, koja je odnedavno u nadležnosti Ministarstva ekonomije.

Na kretanje duga najveci uticaj imace auto-put

Najveći uticaj na kretanje javnog duga do 2019. godine imaće povlačenje sredstava za realizaciju projekta autoputa Bar Boljari, navodi se u Vladinom Nacrtu programa ekonomskih reformi.

CG ponudila Srbiji da plaća dio troškova za noćni voz

Predstavnici direktorata za željeznički saobraćaj Ministarstva saobraćaja ulažu napore da se sa kolegama iz Srbije uspostavi model po kome će “noćni voz” nastaviti da saobraća, saopšteno je DN u Vladinom resoru na čijem je ćemu Osman Nurković.

Dan

Zagrmjelo u avion ili u kompaniju

Kompanija Montenegroerlajnz otkazala je jučerašnje letove Podgorica-Ljubljana-Podgorica, iz Podgorice u 13.25, iz Ljubljane u 16.15, kao i jutarnji let na relaciji Podgorica-Beograd.

Najjeftinija je struja domaće proizvodnje

Iz Sindikalne organizacije Rudnika uglja, koju zastupa Miloš Obrenić, i koja se javno zalaže za obaveznu izgradnju drugog bloka Termoelektrane, pozivaju sve one koji tvrde da nije potrebno graditi drugi blok, da kažu da li je trenutno jeftinija struja iz domaće proizvodnje ili iz uvoza.

Platni promet 3,13 milijardi

Vrijednost realizovanog platnog prometa u decembru iznosila je 3,13 milijardi eura, što je za 38 odsto više nego u novembru, prema podacima Centralne banke.

 

 

Pobjeda

Danas ističe rok za podnošenje ponuda za Montekargo

Danas ističe rok za dostavljanje ponuda za prodaju 51 odsto ili 1,7 miliona državnih akcija kompanije Montekargo. Tender je raspisan 19. oktobra prošle godine, a prethodni rok za dostavljanje ponuda bio je kraj novembra, ali ga je Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte produžio do 16. januara.

Rad na crno najveći neprijatelj privrede, radnika i države

Bez stabilnog i predvidljivog poslovnog okruženja, u kojem važe ista pravila za sve, ne može se uspostaviti osnova za razvoj privrede, novih preduzeća, inovacija, te su i šanse za privlačenje novih investicija smanjene istakla je za Pobjedu predsjednica Unije poslodavaca Svetlana Vuksanović.

Problemi poslodavaca ostaju isti

Nelikvidnost, slaba naplata potraživanja i otežano obezbjeđivanje finansijskih sredstava ključni su problemi sa kojim su se u prošloj godini suočavali crnogorski poslodavci, čiji položaj nije značajnije promijenjen u odnosu na 2015. saopšteno je iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *