Kako “millennialsi” gledaju na današnje bankarstvo?

Dodajte komentar

Millennialsi su generacija (po grubim procjenama) rođena između 1980. i 2000. godine koja je dobila nadimak – Y. Millennialsi su društvo koje je odraslo drastično drugačije od svih generacija prije – uz tehnologiju, obrazovane roditelje i sa planom za budućnost. Predstavljaju prave multitaskere za koje se očekuje da imaju i do osam različitih karijera u životu, a još mnogo više interesovanja i životnih promjena. Pokrenuli su jednu potpuno novu eru komunikacije, emotivnih i poslovnih odnosa. 

Generacija Y posjeduje internet, posjeduje golemu kupovnu moć, a način razmišljanja ove generacije upravlja i načinom na koji im se obraćamo. Komunikacija s njima zahtijeva vrlo puno kreativnosti i svježine jer je to generacija već naviknuta na nevjerovatnu brzinu i protok informacija. U komunikacijskoj džungli su naučili ignorisati podatke koji ih ne zanimaju i zadržati se na onima koje imaju informativnu ili edukativnu snagu. Neka od istraživanja koja su sprovedena o prvoj online generaciji su od velike pomoći i i za banke.

Medijski gigant “Viacom Media Networks” sprovela je istraživanje u Sjedinjenim Američkim Državama koje je trajalo više godina, a učešće je uzelo preko 10.000 ispitanika. Ovo su njihovi stavovi o sadašnjem stanju:

  • Prije svega, millennialsi su uvjereni da je današnji način poslovanja banaka najrizičniji tj najpodobniji za “veliku promjenu”. Čak šta više, njihova očekivanja za velikim promjenama duplo su veća kada je u pitanju bankarstvo za razliku od industrije telekomunikacija, načina trgovine, upravljanja domaćinstvom…
  • 53% ispitanika smatra da njihova trenutna banka ne nudi apsolutno ništa drugačije u odnosu na ostale banke-konkurente, smatrajući da su sve ponude banaka relativno iste i da je teško izdvojiti bilo kakvu posebnost. Dodatno, 33% učesnika ankete je pozitivno odgovorilo da će sigurno u narednih par godina promijeniti banku.
  • Možda zvuči šaljivo, ali čak 73% ispitanika je odgovorilo da bi radije posjetilo zubara nego čekalo u redu u filijali banke. To puno govori o načinu kako bi banke trebalo da mijenjaju svoj stil poslovanja i direktne komunikacije sa klijentima.
  • Kada su u pitanju nacionalni američki brendovi prema kojima millennialsi gaje najmanje simpatije, sve 4 najveće američke banke (JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo) zauzimaju kranja – posljednja mjesta na toj listi.

Kada su u pitanju očekivanja, ovo su njihovi odgovori:

  • 68% ispitanika je uvjereno da će se u narednih 5 godina drastično promijeniti način na koji pristupamo svom novcu,
  • 70% ispitanika je uvjereno da će se u narednih 5 godina drastično promijeniti način na koji plaćamo proizvode i usluge,
  • 33% ispitanika je uvjereno da nam u narednih 5 godina u svrhu upravljanja novcem, kao i plaćanja novcem, banke uopšte neće biti potrebne.

Jednom riječju, millennialsi ne vole današnje banke. Polovina učesnika u anketi je odgovorila da očekuje da će glavnu promjenu u budućem bankarskom poslovanju određivati start-up kompanije, i da će glavne promjene doći “izvan industrije”.

Vjerujemo da je i svima vrlo lako pretpostaviti – koga onda millennialsi vole? Čak 73% ispitanika je odgovorilo da bi se iskreno obradovalo da bankarsku industriju “poremete” GOOGLE, AMAZON, APPLE, PAYPAL ili SQUARE.

Još jedno zanimljivo istraživanje sa istom grupom ispitanika sprovelo je i Nezavisno udruženje bankara u SAD-a, koje je pokazalo da:

  • 74% millennials-a smatra da je mobilno bankarstvo veoma važno za njih,
  • 24% millennials-a je potvrdilo da u svom džepu najčešće nosi svega 5 dolara keša.

Istraživanje koje je nedavno uradila The Bank of New York Mellon Corp govori zanimljiv podatak, da bi millennialsi najradije sa bankom komunicirali putem e-maila ili website-a – čak 40% ispitanika, dok je svega 23% odgovorilo da u obzir dolazi i posjeta poslovnici banke.

Generacija Y je vrlo velika, dobro obrazovana i prilično bogata, a to su bitni razlozi koji uz navedene stavove govore da banke moraju voditi računa o njima i da će ostvariti zaradu samo ukoliko:

  1. Usmjere resurse na razvoj mobilnog bankarstva koje će odgovarati očekivanjima mladih,
  2. Povrate povjerenje u banke, nakon brojnih afera i godina krize,
  3. Poboljašaju društveno odgovorno poslovanje i povećaju podršku vrijednostima koje generacija Y smatra važnim,
  4. Konstanto osluškuju potrebe, ulažu u razvoj i poboljšanje svojih proizvoda i načina komunikacije.

Nove generacije zahtijevaju nove pristupe. Da li i koliko crnogorske banke odgovaraju na sve veće zahtjeve mladih generacija?

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *