Montenegro erlajnz pod lupom inspektora

Dodajte komentar

Agencijaza civilno vazduhoplovstvo (ACV) je posljednjih dana povećala nadzor nad Montenegro erlajnzom (MA) i ukoliko bude neophodno preduzeće sve raspoložive zakonske mjere nad ovim prevoznikom u slučaju ugrožavanja sigurnosti vazdušnog saobraćaja, saopšteno je iz Agencije.

Prema saznanjima Pobjede od osam aviona koliko ih posjeduje MA samo tri su operativna, a nacionalni avio-prevoznik zbog finansijskih poteškoća ima problem i sa njihovim održavanjem i nabavkom rezervnih djelova.

“Agencija je u četvrtak, odmah po prijemu informacije da dio kopilota MA neće da radi, preduzela aktivnosti u cilju procjene eventualne ugroženosti sigurnosti vazdušnog saobraćaja. Na osnovu preliminarnih informacija ne možemo konstatovati da je došlo do ugrožavanja sigurnosti saobraćaja. Međutim, naši nadzornici i inspektori u povećanom su stepenu angažovanja u poslovima nadzora nad ovim prevoznikom i ukoliko bude neophodno preduzeće sve raspoložive zakonske mjere”, kazao je Pobjedi direktor Sektora za sigurnost vazdušnog saobraćaja u Agenciji Mileta Nikolić.

Pobjeda je u četvrtak objavila da je uzrok kašnjenja aviona nacionalnog avio-prevoznika nezadovoljstvo kopilota kašnjenjem i selektivnom isplatom plata, zbog čega se većina naglo razboljela i nije radila. Problemi su započeli, prema informacijama Pobjede iz više izvora, kada je u srijedu izvršena selektivna isplata zarada, tako da je kopilotima isplaćena oktobarska plata, dok su piloti dobili novembarsku.

Prema saznanjima Pobjede to je bio razlog da se većina kopilota naglo razboljela i nije radila, tako da je od 17 kopilota MA u srijedu letio samo jedan, zbog čega su u srijedu avioni MA sa tivatskog i podgoričkog aerodroma kasnili. Zvanično kopiloti nijesu u štrajku, ali su nezadovoljni zbog selektivnosti prilikom isplata. Predstavnici MA su TVCG u četvrtak saopštili da dio kopilota Montenegro erlajnza nije stupio u štrajk, već je radni angažman privremeno otkazao iz nepoznatih razloga.

Na pitanje Pobjede da li će MA izgubiti licencu, s obzirom na to da je odgovorni rukovodilac (accountable manager) u kompaniji Darko Abramović podnio ostavku, Nikolić je odgovorio da je Agencija obaviještena da je Abramović podnio zahtjev za razrješenje sa funkcije.

“Koliko smo upoznati, do njegovog razrješenja sa ove funkcije nije došlo, te se u tom smislu može smatrati da on još uvijek obavlja funkciju”, rekao je Nikolić i dodao da su u podzakonskim aktima, kojima je preuzeta i evropska regulativa, predviđene mjere koje se mogu preduzeti u situaciji kada ne postoji odgovorni rukovodilac.

“Shodno važećoj regulativi nepostojanje odgovornog rukovodioca predstavlja ozbiljno ugrožavanje sigurnosti letjenja. Međutim, ovdje se ne radi o nepostojanju odgovornog rukovodioca već se, koliko je nama poznato, odvija postupak u cilju njegovog razrješenja. Pretpostavljamo da će ukoliko dođe do razrješenja Abramovića, istovremeno ići i postupak imenovanja novog odgovornog ruko vodioca”, saopštio je Nikolić.

Prema saznanjima Pobjede tri “fokera” su definitivno rashodovana i otpisana. Jedan “foker” je pokvaren i u Beogradu je, a MA nema novca da ga popravi. Jedan od tri “embraera” se koristi da se sa njega skidaju djelovi i prebacuju na druga dva aviona. To se dešava, zbog toga što je kompanija izgubila ugovor o tehničkoj pomoći sa kompanijom Embraer jer ranije obaveze nijesu plaćali na vrijeme.

MA, je kako saznaje Pobjeda, sada u situaciji da mora avansno plaćati kompniji Embraer za svaki dio koji im fali. I kompanija Foker je, zbog istih razloga, upozorila MA da će im ovih dana poslati obavještenje o raskidu ugovora. Nacionalna avio-kompanija svakog mjeseca mora da plati pola miliona eura za zakup i kredit aviona, po 150 hiljada za zakup dva aviona i 200 hiljada eura za kredit. Prema saznanjima naše redakcije ostvaku je podnio i direktor tehničkog održavanja Aleksandar Drakić, ali i on kao i Abramović radi u ostavci dok mu ne nađu zamjenu.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *