Evropska unija najveći investitor u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Usvajanjem Programa za 2016, Evropska komisija je 2. decembra prošle godine dodijelila 22,9 miliona eura Crnoj Gori za podršku sprovođenju reformi na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Program je usmjeren na oblasti zaštite životne sredine i konkurentnosti, i dio je šireg programa podrške koja je opredijeljena za period od 2014. do 2020. godine, vrijedan više od 270 miliona eura.
Evropska unija je najveći investitor u Crnoj Gori”, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav.

On je podsjetio da EU već uložila preko 235 miliona eura putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć.

Ovu investiciju prati i odgovornost kada EU ulaže novac svojih poreskih obveznika, želi da dobije nešto i zauzvrat. U ovom slučaju, želimo da vidimo održiv bilans rezultata reformi koji će promijeniti život građana Crne Gore na bolje, a istovremeno i Crnu Goru dobro pripremiti za članstvo”, istakao je Orav.

Ukupno 16 miliona eura biće opredijeljeno za oblast zaštite životne sredine, u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha i vode, promovisanja reciklaže otpada i za borbu protiv klimatskih promjena. Podrška EU takođe će poslužiti Crnoj Gori da se pozabavi problemom rizika od poplava, i da sačuva, zaštiti i poboljša kvalitet vode za kupanje. Dodatnih 6,9 miliona eura biće uloženo u konkurentnost privrede i za inovacije, naročito za mala i srednja preduzeća. Zahvaljujući podršci EU, crnogorske kompanije imaće bolji pristup finansijama i postaće konkurentnije na širem međunarodnom tržištu. Takođe, kroz ovaj program, EU će snabdjeti Tehnopolis u Nikšiću i Zavod za metrologiju Crne Gore sa najsavremenijom laboratorijskom opremom.

Podrška i kroz program IPA II

Crna Gora istovremeno dobija podršku EU i kroz višekorisnički program IPA II, kojim se pruža finansijska podrška na regionalnom nivou zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj za projekte od zajedničkog interesa. Takođe, znatna sredstva se pružaju i organizacijama civilnog društva i za prekograničnu saradnju među zemljama regiona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *