Pregled štampe za 13. januar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Hljeb za sada neće poskupjeti

Poskupljenje goriva za sada nije uticalo na cijene u trgovinskim lancima, a cijene nije mijenjala ni najveća pekarska kompanija u Crnoj Gori, Inpek. Neće biti poskupljenja hljeba, kazao je juče Vijestima vlasnik Inpeka Radivoje Bakić.

Plate trebalo da budu veće 70%

Predsjednik većinske Sindikalne organizacije kompanije Port of adria iz Bara Dobrosav Orlandić poručio je direktoru Sedatu Kari da ostaju pri svojim navodima da novi većinski vlasnik Global Ports ne ispunjava obaveze iz kupoprodajnog ugovora, te da su spremni da ih dokažu pred nadležnim institucijama.

Pejović: Bez posla bi ostalo 450 ljudi

Sindikat banaka Crne Gore zabrinut je zbog ideje da se Sosiete ženeral Montenegro banka proda OTP grupi koja je vlasnik Crnogorske komercijalne banke (CKB). U Sindikatu se očekuje od Centralne banke da ne dozvoli spajanje Sosiete ženeral Montenegro i CKB.

Dnevne novine

Otvaranje poglavlja nova faza razvoja crnogorske poljoprivrede

Otvaranje pregovaračkih poglavlja vezanih za poljoprivredu predstavlja ulazak u novu fazu razvoja te oblasti, u kojoj će benefiti za proizvođače biti sve vidljiviji, ocijenjeno je tokom razgovora resornog ministra Milutina Simovića i šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici Aiva Orava.

VLADA DALA SAGLASNOST ZA GRADNJU MALIH HE

Vlada Crne Gore, na jučerašnjoj sjednici, kojom je presjedavao premijer Duško Marković, izdala je koncesije za izgradnju dvije male hidroelektrane (mHE). Jedna mHE biće izgrađena na dijelu vodotoka Vinicka rijeka u Beranama, a druga na dijelu vodotoka Rijeka u Mojkovcu.

Tužilaštvo da preispita zakonitost rada Ministarstva finansija

NVO Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS) uputilo je dopis Vrhovnom državnom tužilaštvu povodom, kako kažu, “piarnog” saopštenja Ministarstva finansija od 10. januara. “Tim saopštenjem nadležni organ obavještava javnost da je u proceduri izrada novog Zakona o igrama na sreću, saopštavajući nam da se praktično ukida važeći Zakon o igrama na sreću, uvodi potpuna pravna nesigurnost i zanemaruje multiplikovana šteta po javni interes, zatim ukupni pravni poredak, sve građane i budžet države Crne Gore” navodi se u saopštenju UPIS-a.

Dan

Organizujte proteste zbog mjera štednje

Pošto su vladine mjere štednje već uveliko počele da se primjenjuju, Radnička partija je juče Uniji slobodnih sindikata Crne Gore uputila otvoreno pismo u kojem ih pozivaju da ispune obećanje dato krajem prošle godine na protestima organizovanim ispred parlamenta.

Bez posla ostalo preko 300 radnika

U oblasti poljoprivredne, duvanske i prehrambene industrije tokom prošle godine bez posla je ostalo skoro 300 radnika, saopštio je u razgovoru za “Dan predsjednik te sindikalne organizacije Veljko Baošić.

Novi udar na osiromašene građane

Povećanje akciza i poskupljenje goriva su pokazatelj nesposobnosti vlasti u Crnoj Gori da vodi ekonomski racionalnu i socijalno održivu politiku, ocijenili su iz Socijalističke narodne partije, ističući da krajnju cijenu plaćaju građani.

Za autoput tražili još 5,4 miliona

Upravni odbor Zapadnobalkanskog investicionog okvira, na sastanku koji je održan 16. i 17. jula prošle godine, nije zvanično potvrdio odobravanje sredstava za dvije projektne prijave iz sektora saobraćaja.

Pobjeda

Kopiloti ne štrajkuju, ali neće ni da lete

Jedan broj kopilota Montenegro erlajnza (MA) nije došao na posao, ali u nacionalnoj avio-kompaniji štrajk isključuju kao razlog, jer nije najavljen. -Dio kopilota Montenegro erlajnza nije stupio u štrajk, već je radni angažman privremeno otkazao iz nama nepoznatih razloga. Menadžment kompanije od letačkog osoblja nije informisan o bilo kakvom štrajku, jer eventualni štrajk podrazumijeva pravovremenu najavu i organizovanje minimuna procesa rada -kazali su iz Montenegro erlajnza TVCG.

Prodati zapisi vrijedni 24,45 miliona

Državni zapisi vrijedni 24,45 miliona eura prodati su juče na aukciji koju je za račun Ministarstva finansija odradila Centralna banka. Zapisi su prodati po prosječnoj kamati od 2,46 odsto, a rok dospijeća je 182 dana, odnosno 14. jul ove godine. Prošle godine je održano sedam aukcija državnih zapisa sa rokom dospijeća od 182 dana i jedna sa rokom dospijeća od 56 dana.

U Beču će pokušati da dogovore kredit do 455 miliona

Crnogorska delegacija će na konferenciji Juromani, koja se u Beču održava 17. i 18. januara, pokušati da po što povoljnijim uslovima obezbijedi dio novca za zaduživanje države u ovoj godini navedeno je u platformi za učešće naše delegacije na konferenciji u Beču, koju je juče objavila Vlada.U ovoj godini, podsjetimo, planirano je zaduženje države do 455 miliona eura.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *