Zašto su tastature mobilnog i digitrona postavljene obrnuto?

Dodajte komentar
SAMSUNG

Većina ljudi nije primjetila veliku razliku između tastatura na mobilnim telefonima i na digitronima, tj. na kompjuterskoj tastaturi.

I jedne i druge koriste istih deset cifara, ali potpuno su drugačije postavljene. Jedina cifra koja je na istom mjestu je pet.

Na moblinim telefonima jedinica je u gornjem lijevom uglu, dok je na kompjuterskoj tastaturi u donjem lijevom.

Lako je zaboraviti da telefoni nisu uvijek imali tastere, da su nekad imali rotiraruće brojčanike. Djeluje pomalo čudno da, kada su telefoni prešli s brojčanika na tastature, nisu jednostavno uzeli već postojeći sistem koji se koristio na kalkulatorima.

Stvar je u tome da su, kada su u kompaniji Bell Labs razvijali prvu tastaturu za telefone, isprobali brojne načine na koje su cifre postavljene dok nisu našli onu koja je najbolja.

Inženjeri iz Bell Labsa otkrili su kako je ljudima najlakše koristiti sistem s 1-2-3 u gornjem redu. A kada je u pitanju telefon, njegova tastatura ima još jednu funkciju koju digitron nema, kucanje slova i ima smisla da slova počinju od vrha.

Zašto i digitroni nisu počeli sa cifrom jedan na početku?

Navodno su se Bellovi inženjeri i to pitali pa su zatražili odgovor od glavnih proizvođača kalkulatora. No, nijedan nije imao nekakav posebno dobar odgovor. Jednostavno su radili ono na što su navikli.

Zanimljivo je da novi bankomati koriste tastature kakve postoje na mobilnim telefonima.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *