Volkswagen pristao na nagodbu sa SAD-om, plaća kaznu od 4,3 milijarde dolara

Dodajte komentar

Volkswagen je postigao nagodbu u SAD “tešku” 4,3 milijarde dolara, u okviru kolektivne tužbe i krivičnog postupka koji je američka vlada pokrenula protiv kompanije zbog skandala sa lažiranjem vrijednosti izduvnih gasova, javlja Reuters pozivajući se na dva izvora upoznata sa situacijom.

Američki državni tužilac Loretta Lynch i šefica Agencije za zaštitu životne sredine Gina McCarthy će nagodbu ozvaničiti kasnije večeras na konferenciji za novinare u Vašingtonu, navodi se u saopštenju američke vlade, javlja Rojters a prenosi Tanjug.

Britanska agencija je, takođe, saznala da bi tužioci mogli da pokrenu krivični postupak protiv još nekih pojedinaca u ovom slučaju.

Volkswagen je potvrdio sinoć da je sa američkim regulatorima postigao okvirnu nagodbu od 4,3 milijarde dolara, u sklopu skandala “dieselgate”.

Kako navodi Reuters, nagodba neće uticati na tekuću istragu koju vlada u Vašingtonu sprovodi protiv sadašnjih i bivših zvaničnika Volkswagena.

Njemačka kompanija je prethodno pristala da plati do 17,5 milijardi dolara u SAD kako bi “stavila tačku” na optužbe američkih regulatora, vlasnika automobila i dilera, i takođe je ponudila otkup gotovo 500.000 automobila.

Pod pritiskom američkih vlasti, Volkswagen je u septembru 2015. godine priznao da je u 11 miliona dizel vozila ugradio tajni softver koji smanjuje emisiju štetnog azotnog oksida tokom laboratorijskih testova.

Taj skandal, koji su globalni mediji nazvali “dieselgate”, ugrozio je reputaciju i umanjio prodaju Volkswagen.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *