Hrvati kupuju telekome u regionu?

Dodajte komentar

Hrvatski telekom (HT) je kupovinom Crnogorskog telekoma napravio tek prvi korak u osvajanju regiona, piše Poslovni dnevnik. Spekuliše se da bi ta kompanija širenje mogla da nastavi akvizicijama u Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji“, piše ovaj list.

Kako je objavljeno juče, HT je sklopio sporazum o preuzimanju većinskog udjela od 76,53 odsto u Crnogorskom Telekomu od najvećeg mađarskog operatera, Mađar telekoma, za 123,5 miliona eura.

Kako piše Poslovni dnevnik, HT bi 2017. godinu, kao rezultat svoje prve akvizicije u Jadranskoj regiji, trebalo da zaključi sa gotovo 100 miliona eura većim prihodom.

Uspije li da zaključi transakciju do kraja januara, to bi značilo da će prvi put od početka krize najveći operater u Hrvatskoj poslovnu godinu potencijalno zaključiti sa dvocifrenim rastom”, piše ovaj list.

Prihod kompanije bi se, kako dodaje, vratio na nivo od milijardu eura, sa kvalitetnom perspektivom daljeg rasta.

List navodi da njegovi izvori, koje nije imenovao, tvrde da je HT u očima svog većinskog vlasnika, Dojče telekoma (DT), sada nasljednik Mađar telekoma.

To znači da HT, koji na preuzimanju u Crnoj Gori radi već godinu dana, ispituje teren i za širenje u Makedoniju, gdje je Makedonski telekom takođe u većinskom vlasništvu Mađar telekoma. U posljednjih desetak godina Mađar telekom bio je uzdanica DT-a u regiji, ali se sada zbog nagomilanih obveza orijentiše na domaće tržište i konsolidaciju bilansa”, navodi Poslovni.

Dalje se dodaje da izvori bliski HT-u ističu da je jasan cilj kompanije da bude najveći telekom operater u Jadranskom regionu, te da zato i dalje sa velikom pažnjom prati šta će se dogoditi u Sloveniji koja je stopirala započeti proces privatizacije Telekoma Slovenije, čiji je glavni kupac bio upravo HT.

Zatim, HT ispituje postoji li realna mogućnost da naslijeđeni manjinski udio u HT-u Mostar kroz privatizaciju napokon poveća i tako počne da gradi snažnije prisustvo u Bosni i Hercegovini. U novoj podjeli snaga između Mađar telekoma i HT-a ostaje i mogućnost da upravo najveći operater u Hrvatskoj postane kompanija preko koje će Dojče telekom ići u nova nadmetanja za privatizaciju Telekoma Srbije”, zaključuje Poslovni dnevnik.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *