General Motors podigao prognoze dobiti za 2017.

Dodajte komentar

General Motors najavio je da će dobit prije oporezivanja u 2016. biti na rekordno visokom nivou, kao i da je odbor direktora odobrio otkup vlastitih dionica u visini od 5 milijardi doalara, zahvaljujući snažnim prognozama budućeg poslovanja.

Plan otkupa vlastitih dionica je, nakon ove najave, podignut na nivo od 14 milijardi dolara, dok su od marta 2015. već otkupljene dionice u vrijednosti od 6 milijardi doalara. Pozitivne prognoze zasnovane su na pojačanoj prodaji na tržištu Sjeverne Amerike, naročito kada su u pitanju profitabilni modeli terenaca, kamioneta i SUV-ova, kao i na pojačanoj potražnji na kineskom tržištu i kontroli troškova logistike. Kompanija za 2017. godinu očekuje dobit po dionici od 6 do 6,5 dolara, dok su posljednje prognoze analitičara bila na nivou od 5,76 doalara po dionici.

GM je objavio da očekuje profit za prošlu godinu na gornjoj granici očekivanog raspona (5,5-6,0 dolara po dionici). Kompanija je takođe najavila da ove godine očekuje bolju prodaju na tržištu Južne Amerike, koja je snažno pogođena političkom nestabilnošću i recesijom, ali i pojačanu obazrivost na evropskom tržištu usljed neizvjesnosti oko Brexita.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *