Stupio na snagu Zakon o reprogramu poreskog potraživanja

Dodajte komentar

Poreska uprava (PU) obavijestila je poreske obveznike da je Zakon o reprogramu poreskog potraživanja stupio na snagu 31. decembra, u cilju blagovremene pripreme za njegovu implementaciju.

Iz PU je saopšteno da je Zakon usvojen u cilju naplate poreskih potraživanja od poreskih obveznika koji zbog nelikvidnosti i poteškoća u poslovanju nijesu bili u mogućnosti da blagovremeno izmire poreske obaveze.

“Odredbe Zakona predviđaju mogućnost otplate poreskog duga u najviše 60 rata, uz obavezu obezbjeđenja jednokratne uplate, u iznosu od deset odsto od ukupnog duga, pri čemu dinamiku izmirivanja poreskog duga, odnosno broj mjesečnih rata, predlaže sam obveznik”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu PU.

Važna odredba Zakona je da će se svim poreskim obveznicima koji na takav način izmire osnovni dug, otpisati evidentirane kamate.

“Ministarstvo finansija nadležno je za raspisivanje javnog poziva najkasnije do 31. marta, a rok za podnošenje zahtjeva biće određen pozivom i ne može biti kraći od 30 dana od objavljivanja poziva”, rekli su iz PU.

PU je nadležna za postupak po javnom pozivu, koji podrazumijeva prijem zahtjeva za reprogram, donošenje rješenja o reprogramu, i to u roku od 60 dana od podnošenja zahtjeva, te praćenje realizacije jednokratne uplate najkasnije 90 dana od donošenja rješenja o reprogramu, kao i urednosti izmirivanja mjesečnih rata po donijetim rješenjima.

“Zakon predviđa ukidanje rješenja o reprogramu poreskim obveznicima koji u roku od 90 dana ne obezbijede jednokratnu uplatu, koji kasne s uplatom tri mjesečne rate ili s uplatom tekućih poreskih obaveza duže od 30 dana”, precizirali su iz PU.

PU će, kako se dodaje, preduzimati sve mjere za naplatu potraživanja predviđene Zakonom o poreskoj administraciji i ostalom poreskom regulativom prema svim obveznicima koji ne budu izmirivali poreski dug u sistemu reprograma, kao i prema svim obveznicima kojima rješenja o reprogramu budu ukinuta u skladu sa odredbama Zakona o reprogramu poreskog potraživanja.

“PU, imajući u vidu navedeno, poziva sve poreske obveznike koji imaju evidentiran poreski dug da se odazovu na javni poziv, te da iskoriste mogućnost otplate duga u ratama uz otpis kamata i troškova postupka u vezi sa poreskim potraživanjem”, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *