Pregled štampe za 11. januar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Gorivo u Bosni jeftinije 32 centa

Nakon novih akciza cijene goriva u Crnoj Gori izjednačene su sa cijenama u Hrvatskoj, gdje je prosječna plata 750 eura, a u odnosu na susjednu Bosnu i Hercegovinu benzin je skuplji 32, a dizel za 22 centa.

Mađari prodali udio u Telekomu

Hrvatski Telekom potpisao je juče sa Mađar Telekomom ugovor o kupoprodaji 76,53 odsto akcija Crnogorskog Telekoma u vrijednosti od 123,5 miliona eura. Predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma (HT), Davor Tomašković kazao je da kupovinom Crnogorskog Telekoma (CT) očekuju značajne sinergijske učinke, prije svega kroz razmjenu znanja i tehnologija, optimizacije poslovnih procesa i zajedničkog tržišnog nastupa.

U jami za 500, a Poljacima 1.600

Grupa od oko 30 nekadašnjih rudara Boksita, nezadovoljna novim ugovorima, okupila se juče ispred ulaza u rudokop Seoca, koji je sa jamom Biočki stan otvoren 24. septembra prošle godine. Novi ugovor koji sa poslodavcem treba da potpišu, kako tvrde podrazumijeva povećanje proizvodnje, kao i broja radnih sati, ali smanjenje plata.

Dnevne novine

Rekordna potrošnja struje

Domaćinstva su u decembru potrošila 132,72 miliona kilovatsati (kWh) električne energije, što je 25,8 odsto više u odnosu na novembar, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

Hrvati kupili Crnogorski Telekom

Hrvatski Telekom juče je zvanično postao vlasnik Crnogorskog Telekoma, nakon što je za 123,5 miliona eura kupio 76,53 odsto akcija ove kompanije. Kupoprodajni ugovor Hrvati su potpisali sa Mađar Telekomom, koji je od 2005. gazdovao jednom od vodećih telekomunikacionih firmi na crnogorskom tržištu.

Nova ponuda banke

Addiko bank ponudila je klijentima nove uslove za konsolidujuće kredite, koji im omogućavaju refinansiranje njihovih obaveza sa većim maksimalnim iznosom, nižom kamatnom stopom i mogućnošću ekstra keša.

Dan

Pejović povećao radne sate, a smanjio zarade

Bivši radnici Rudnika boksita koji su angažovani u rudokopu Seoca u Župi nikšićkoj protestovali su juče ispred rampe kopa jer su nezadovoljni platama i novim ugovorima koje im je ponudila kompanija “Uniprom metali”, vlasnika Veselina Pejovića.

Preko 600 zaposlenih za praznike bez plate

Porodice preko 600 radnika Željezničkog prevoza i Održavanja željezničkih voznih sredstava provele su praznike kraj praznih trpeza jer oni još nijesu primili decembarsku platu. Imajući u vidu da se u poslednjih nekoliko dana otkazuje saobraćanje vozova zbog loših vremenskih uslova, izvjesno je da će takva situacija produbiti krizu u željezničkim preduzećima.

Braća Karić dobili dozvole

Braća Karić ponovo grade na lokaciji ispod Zavičajnog muzeja, kod tunela na Toploj.
Kako prenosi Radio Jadran, na građevinskoj tabli je kao početak radova naznačen 26. decembar 2016. godine, a završetak je predviđen do 2018. Advokat srpskih biznismena Vukašin Šimrak potvrdio je informaciju da su članovi porodice Karić dobili dozvole za gradnju i za sanaciju terena.

Pobjeda

Poskupljenja hoće-neće biti

Poskupljenje goriva ne bi trebalo da izazove povećanje cijena robe široke potrošnje, smatra savjetnik u Centru za zaštitu potrošača Predrag Boljević. Slično misle i privrednici.

Traže plate od 1.600 eura

Radnici jame Biočki stan obratili su se zahtjevom kompaniji Bumech zahtijevajući ugovore na neodređeno vrijeme, plate od 1400 do 1600 eura plus prevoz, topli obrok, telefonske troškove i još jedno vozilo. Prethodno su 23 radnika sa ovog spiska dobili otpremnine od Boksita, ali su uprkos tome dobili posao u jami Biočki stan navodi se u sopštenju Uniproma i dodaje da je ovim radnicima, nakon isteka ugovora o radu 30. 12. 2016, predloženo produženje uz neto plate od 600 do 850 eura, uz radno vrijeme od osam časova za 21 radni dan i četvorobrigadni sistem koji se primjenjuje u EU.

Pregovori sa Poljacima počinju nakon 23. januara

Pregovori sa predstavnicima poljske kompanije OT lodžistik, koja je jedina dostavila ponudu za privatizaciju Luke Bar, trebalo bi da počnu poslije 23. januara, kazao je juče Pobjedi predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović.Komisija je u saradnji sa izabranim savjetnikom ocijenila da je ponuda formalno pravno ispravna.

Podrška mjerama rasta ekonomije

SAD podržavaju namjere crnogorske Vlade da sačuva razvojnu komponentu budžeta i podstakne dinamičniji ekonomski rast, rekla je, kako je saopšteno, ambasadorka te države u Podgorici Margaret En Uehara na sastanku sa ministrom finansija Darkom Radunovićem. Sagovornici su se osvrnuli, kako se navodi, na napredak koji Crna Gora ostvaruje u procesu ratifikacije ugovora za priključivanje NATO-u i dogovorili da kroz buduće konsultacije definišu nove oblike saradnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *