NBS: Rezerve znatno skočile na kraju 2016.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju decembra 2016. bile su 10,2 milijarde eura, i bile su veće za 386,8 miliona eura nego u novembru, objavila je NBS.

Taj iznos deviznih rezerva obezbjeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 207 odsto i više od šest mjeseci uvoza robe i usluga.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju decembra iznosile su 8,36 milijardi eura i bile su veće za 231 milion u odnosu na prethodni mjesec.

Kako je istakla NBS, značajan rast bruto i neto deviznih rezervi ostvaren je u uslovima kad na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje preovlađuju izrazito nepovoljni uslovi za ulaganje deviznih sredstava.

Rast deviznih rezervi bio je po osnovu neto priliva na račune devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 136,1 milion eura, veće prodaje od dospijeća deviznih državnih hartija od vrijednosti za 108,1 milion eura, kao i većeg korišćenja deviznih kredita od otplata za 90,1 milion eura.

Po osnovu upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima, devizne rezerve su povećane za 113,1 milion eura.

Ti prilivi bili su više nego dovoljni da se pokriju odlivi iz deviznih rezervi u ukupnom iznosu od 107,3 miliona eura, navela je NBS.

Trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u decembru je iznosila 622,1 milion eura i bila je za 253,5 miliona veća nego u prethodnom mjesecu. Ukupna trgovina devizama u 2016. godini iznosila je oko 6,13 miijardi eura.

U decembru je zabilježena nominalno slabljenje dinara prema euru od 0,2 odsto, a NBS je intervenisala na medjubankarskom deviznom tržištu neto prodajom 10 miliona eura (kupovinom 90 miliona eura i prodajom 100 miliona eura) kako bi ublažila prekomjerne dnevne oscilacije kursa.

SEEbiz

Check Also

Montenegr Airlines neće povećavati cijene karata

Iako su neke svjetske aviokompanije najavile da će podići cijene karata zbog rasta troškova za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *