NBS: Rezerve znatno skočile na kraju 2016.

Dodajte komentar

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju decembra 2016. bile su 10,2 milijarde eura, i bile su veće za 386,8 miliona eura nego u novembru, objavila je NBS.

Taj iznos deviznih rezerva obezbjeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 207 odsto i više od šest mjeseci uvoza robe i usluga.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju decembra iznosile su 8,36 milijardi eura i bile su veće za 231 milion u odnosu na prethodni mjesec.

Kako je istakla NBS, značajan rast bruto i neto deviznih rezervi ostvaren je u uslovima kad na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje preovlađuju izrazito nepovoljni uslovi za ulaganje deviznih sredstava.

Rast deviznih rezervi bio je po osnovu neto priliva na račune devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 136,1 milion eura, veće prodaje od dospijeća deviznih državnih hartija od vrijednosti za 108,1 milion eura, kao i većeg korišćenja deviznih kredita od otplata za 90,1 milion eura.

Po osnovu upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima, devizne rezerve su povećane za 113,1 milion eura.

Ti prilivi bili su više nego dovoljni da se pokriju odlivi iz deviznih rezervi u ukupnom iznosu od 107,3 miliona eura, navela je NBS.

Trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u decembru je iznosila 622,1 milion eura i bila je za 253,5 miliona veća nego u prethodnom mjesecu. Ukupna trgovina devizama u 2016. godini iznosila je oko 6,13 miijardi eura.

U decembru je zabilježena nominalno slabljenje dinara prema euru od 0,2 odsto, a NBS je intervenisala na medjubankarskom deviznom tržištu neto prodajom 10 miliona eura (kupovinom 90 miliona eura i prodajom 100 miliona eura) kako bi ublažila prekomjerne dnevne oscilacije kursa.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *