Moskva prikupila kompromitujuće informacije o Trumpu

Dodajte komentar

Tajni dokumenti predočeni prošle nedjelje izabranom američkom predsjedniku obuhvataju i kompromitujuće podatke koje su o njemu prikupili ruski agenti, izvijestio je CNN dan uoči prve press konferencije Donalda Trumpa u srijedu, a on je sve navode odbacio kao lažne i “lov na vještice”.

Navodi su sažetak na dvije stranice koji je pridodan izvještaju od 35 stranica što ga je američka obavještajna služba predala u petak Trumpu i predsjedniku Baracku Obami, navodi CNN i citira više američkih funkcionera koji su bili upućeni u izvještaj.

“Lažne informacije- lov na vještice!”, komentarisao je Trump na Twitteru, omiljenoj platformi za komunikaciju s javnošću, napisavši cijelu poruku velikim slovima.

CNN piše da američka savezna policija (FBI) istražuje vjerodostojnost i točnost navoda, koji se prvenstveno temelje na informacijama iz ruskih izvora.

FBI je odbio da da komentar, a to je odbio i predsjednik Obama u utorak kazavši da Bijela kuća ne komentariše tajne izvještaje.

Glasine da je Rusija pokušala da kompromituje Trumpa, njujorškog kralja nekretnina, kružile su Washingtonom mjesecima, a lani su predate i američkim funkcionerima.

Izvještaj sadrži i video snimakTrumpova druženja s prostitutkama u moskovskom hotelu što su ruske tajne službe snimile kako bi ga potencijalno mogle u budućnosti ucjenjivati, piše dnevni list The New York Times.

Takođe sadrži i razmjenu informacija između Donalda Trumpa i njegovih suradnika s Kremljom, što se odvijalo nekoliko godina.

Činjenica da je izvještaj predstavljen u petak Trumpu, ali i Obami i drugim funkcionerima u Kongresu pokazuje koliku važnost tim dokumentima pridaju američke obavještajne službe, piše agencija Reuters.

U izvještaju se zaključuje da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio da se treba Trumpu pomoći u predsjedničkoj kampanji 2016. kako bi pobijedio kandidatkinju demokrata Hillary Clinton.

U izvještaju stoji da su američke obavještajne agencije zaključile da se, u sklopu tih napora, ruska obavještajna agencija GRU služila posrednicima kao što su WikiLeaks i drugi kako bi objavila hakovanu elektorničku poštu demokrata koja ih je prikazala u nepovoljnom svjetlu.

Izvještaj je, uprkos tome što nije potvrđena njegova autentičnost, izazvalo pometnju u Washingtonu i u Kongresu, piše agencija AFP.

“Ako se navodi o saradnji u kampanji između Trumpa i ruskih agenta pokažu tačnima, kao i navodi da su Rusi kompromitovali nezavisnost izabranog predsjednika Trumpa, to će biti zbilja šokantno. Biće eksplozivno”, rekao je demokratski senator Chris Coons CNN-u.

U svojoj predsjedničkoj kampanji je Trump, koji je pobijedio na izborima 8. novembra, zagovarao približavanje Sjedinjenih Država i Rusije i dugo je vremena odbijao da prihvati izvještaje američkih tajnih službi o ruskome hakovanju demokratske elektronske pošte čime je Moskva nastojala da utiče na kampanju.

Ovi dokumenti objašnjavaju bez sumnje “stalnu Trumpovu odbranu Rusije i njegovo divljenje Putinu”, napisao je na Twitteru bivši republikanski kandidat za predsjedničke izbore i bivši agent CIA-e Evan MCMullin.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *