Hakovani mejlovi Marija Dragog i Matea Rencija

Dodajte komentar

Predsjednik Evropske centralne banke, Mario Dragi, i bivši italijanski premijer Mateo Renci našli su se među “žrtvama” hakera u sajber napadu u kom je ostvaren upad u više od 18.000 e-mail naloga.

U operaciji nazvanoj “Oko piramide”, otkriveno je sajber špijuniranje institucija, državnih agencija, stručnjaka, političara i poslovnih ljudi koje je trajalo godinama. Policija je navela da su uhapšene dvije osobe – nuklearni inženjer i njegova sestra, koji žive u Rimu i koji su poznati u rimskim finansijskim krugovima.

Dragijev e-mail je hakovan u centralnoj banci Italije u ljeto 2016. godine, prema potjernici za hapšenje osumnjičenih koju je izdao sudija u Rimu, Marija Paola Tomaseli. U dokumentu se dodaje da je bio hakovan i e-mail nalog koji pripada bivšem predsjedniku italijanske vlade Mateu Renciju.

Na udaru hakerskih napada našle su se i naftna grupacija Eni, energetska kompanija Enel i tehnološka kompanija “Leonardo Finmekanika”. Političke stranke, advokatske kancelarije, političari i ministri su takođe bili meta napada hakera.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *