Facebook pokreće video oglase

Facebook se sve više okreće video sadržaju, od onoga u “Live” obliku preko običnih video zapisa postavljenih na tu društvenu mrežu.

Pravi konkurent YouTubeu, pak, ne može postati dok ne bude dovoljno privlačan autorima novih video sadržaja – a to može postati jedino tako da ih počne (bolje) plaćati. Za to je nužno uz video sadržaj prodavati oglase, a kako bi se vidljivost oglasa vezanih uz video sadržaje maksimalno iskoristila odlučili su se na odvažan korak. Kako doznaju upućeni insajderi, a prenosi Re/Code, Facebook će uskoro krenuti s plasiranjem oglasa unutar samih video zapisa, slično kako to sada radi s video prenosima uživo (Facebook Live). Nakon što korisnik pogleda 20-ak sekundi videa, pojaviće mu se reklama – i to ne u obliku zasebnog prozora s tekstom ili slikom, nego vjerovatno u obliku kratkog video isječka.

Ovakve reklame ubacivaće se samo u video zapise koji traju najmanje 90 sekundi, a trajanje će im biti ograničeno na 15 sekundi. Prihod od oglasa plasiranih na ovaj način Facebook će dijeliti s autorima videa na isti način kako to radi YouTube, tj. davaće im 55% zarade dok će 45% zadržavati za sebe.

Check Also

11 stvari za koje (vjerovatno) niste znali da možete na Facebook messenger

Ako ste mislili da jedino što možete da uradite preko Facebook messenger jeste da pošaljete …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *