Jučerašnje povećanje samo uvertira u veliki rast cijene goriva

Ekonomski analitičar Siniša Lekić, ocijenio je da je jučerašnje povećanje cijene goriva samo uvertita u veliki rast cijene goriva.

Očekivano povećanje rezultat je  novih akciza koje je Vlada  uvela i koje treba da popravi veliki deficit u državnoj kasi. Možda je to povećanje i moralo da se desi, no ono što posebno brine je skok cijena nafte na berzi i rast dolara, pa je ovo povećanje samo uvertira u rast cijena goriva. Zbog toga se može očekivati i da proizvođači moraju uskladiti cijene, jer ovo je tek početak rasta goriva, koji sigurno kreće poslije inauguracije novog predsjednika SAD-a, rekao je Lekić u izjavi za Portal Analitika.

Prema njegovim riječima, rast cijena nafte odgovara i Rusiji, tako da će velike sile sigurno podržati rast cijena nafte .

Tu vidim veliku opasnost za naš skromni kućni budžet. Plate u narednom periodu sigurno nisu u planu da rastu, a cijene roba i usluga vezanih za cijenu goriva kreću na više, što rezultira padom životnog standarda. Bojim se da i proizvođači nisu ravnodušni, jer pad prometa roba i usluga, sigurno će pokvariti njihove bilanse, objasnio je Lekić.

Check Also

Koliko najveće svjetske kompanije zarađuju po sekundi

Jeste li se ikad zapitali koja kompanija zarađuje najviše novca na svijetu? Title max je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *