Jučerašnje povećanje samo uvertira u veliki rast cijene goriva

Dodajte komentar

Ekonomski analitičar Siniša Lekić, ocijenio je da je jučerašnje povećanje cijene goriva samo uvertita u veliki rast cijene goriva.

Očekivano povećanje rezultat je  novih akciza koje je Vlada  uvela i koje treba da popravi veliki deficit u državnoj kasi. Možda je to povećanje i moralo da se desi, no ono što posebno brine je skok cijena nafte na berzi i rast dolara, pa je ovo povećanje samo uvertira u rast cijena goriva. Zbog toga se može očekivati i da proizvođači moraju uskladiti cijene, jer ovo je tek početak rasta goriva, koji sigurno kreće poslije inauguracije novog predsjednika SAD-a, rekao je Lekić u izjavi za Portal Analitika.

Prema njegovim riječima, rast cijena nafte odgovara i Rusiji, tako da će velike sile sigurno podržati rast cijena nafte .

Tu vidim veliku opasnost za naš skromni kućni budžet. Plate u narednom periodu sigurno nisu u planu da rastu, a cijene roba i usluga vezanih za cijenu goriva kreću na više, što rezultira padom životnog standarda. Bojim se da i proizvođači nisu ravnodušni, jer pad prometa roba i usluga, sigurno će pokvariti njihove bilanse, objasnio je Lekić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *