Hrvatski Telekom kupio Crnogorski Telekom

Dodajte komentar

Hrvatski Telekom kupio je od Mađar Telekoma 76,53 odsto akcija Crnogorskog Telekoma u vrijednosti od 123,5 miliona eura.

Kupoprodajni ugovor je, kako je saopšteno iz Crnogorskog Telekoma, potpisan je danas.

Ova transakcija je u skladu sa orjentacijom kompanije na poslovanje unutar zemlje i nastojanja da ojačamo poziciju Mađar Telekoma na mobilnom tržištu, da poboljšamo ICT kapacitete, kao i da zadržimo nivo investicija u fiksnu mrežu i povećamo broj korisnika na lokacijama gdje je brzi interent već dostupan “, rečeno je u Mađar Telekomu.

Zbog činjenice da se radi o transakciji  unutar Dojče Telekom grupe, odnosno između povezanih kompanija, prema važećoj legislativi ponuda za preuzimanje preostalih akcija Crnogorskog Telekoma nije neophodna, a takođe, kako je objašnjeno, ni dalje saglasnosti Agencije za zaštitu konkurencije, kako bi Hrvatski Telekom preuzeo akcije.

Saopšteno je da su bliskost crnogorskog i hrvatskog tržišta, mogućnost razmjene znanja i tehnologija, optimizacija poslovanja i mogućnost zajedničkog tržišnog nastupa, glavni razlozi za ovu transakciju i povezivanje dvije kompanije.

Hrvatski Telekom bilježi zapažene poslovne i finansijske rezultate i doprinijeće snaženju ukupnih performansi poslovanja Crnogorskog Telekoma, čime će se ostvariti najbolji sinergijski učinak dviju kompanija.

Predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, Davor Tomašković kazao je da kupovinom Crnogorskog Telekoma  očekuju značajne sinergijske učinke između Hrvatskog Telekoma i Crnogorskog Telekoma, prije svega kroz razmjenu znanja i tehnologija, optimizacije poslovnih procesa i zajedničkog tržišnog nastupa.

Uvjeren sam da će snaga i iskustvo Hrvatskog Telekoma značajno doprinijeti daljem razvoju i još uspješnijem poslovanju Crnogorskog Telekoma. U prilog tome govori i činjenica da je Hrvatski Telekom u posljednje tri  godine, uprkos nepovoljnom tržišnom okruženju i procesima transformacije preokrenuo negativne trendove i stabilizovao sve ključne finansijske pokazatelje u svom poslovanju,“ naveo je Tomašković.

Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Milija Zeković rekao je da kroz sinergiju dva vodeća telekomunikaciona operatora u Crnoj Gori i Hrvatskoj očekuje unapređenje ukupnog poslovanja, kao I da će biti u prilici da korisnicima ponude još kvalitetnije proizvode i usluge, naročito u oblasti ICT rješenja.

Uvjeren sam da će povezivanje dvije kompanije u okviru DT grupe, kroz bliskost naših tržišta i sličnih potreba korisnika rezultirati zajedničkim uspjehom”, rekao je Zeković.

O prodaji akcija Crnogorskog Telekoma Hrvatima, spekulisalo se više mjeseci, ali nijedna kompanija do sada nije željela da potvrdi informaciju.

Zahvaljujemo na Vašem upitu i kratko javljamo kako nemamo komentar na navedenu temu“, odgovorili su u avgustu iz Hrvatskog Telekoma na pitanje da li kupuju Crnogosrki Telekom.

Sličan odgovor „Vijesti“ su dobile i iz Mađar Telekoma.

Hrvatski Telekom je vodeći telekomunikacioni operator u Hrvatskoj, sa milion korisnika fiksne, 2,3 miliona korisnika mobilne telefonije i 740.000 korisnika širokopojasnog interneta. Sa Crnogorskim Telekomom i Mađar Telekomom, član je Dojče Telekom grupe, prisutne u više od 50 zemalja širom svijeta.

Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *