Slovenci prošle godine masovno mijenjali dobavljače električne energije

Dodajte komentar

Slovenski potrošači i preduzeća u posljednjih nekoliko godina sve više traže promjenu snabdjevača električnom energijom čemu je razlog rastuća konkurencija na tržištu i bolje obrazovanje potrošača o cijenama električne energije.

Kako izvještava ljubljanski Dnevnik, prošle godine dobavljača električne energije promijenilo je 76.531 domaćinstava i preduzeća.

Prema podacima Agencije za energetiku najviše zamjene snabdjevača bilo je u maloprodaji. Dobavljača struje je promijenilo 58.669 domaćinstava i 17.862 preduzeća.

Na pitanje zašto je prošle godine najviše zamjena dobavljača bilo u posljednjih šest godina, Martin Novšak, izvršni direktor Gen energije, objašnjava da su potrošači postali obrazovaniji i traže jeftinije rješenja.

S druge strane, na tržište električne energije ima dovoljno konkurentnih ponuda, dobavljači mogu raditi s vrlo malim razlikama u cijeni. Rezultat svega toga je konsolidacija na tržištu“, kaže Novšak.

Prema podacima Agencije za energetiku u Sloveniji ima 21 dobavljač električne energije. Među posljednjim na tržište su ušli njemački RWE (jun 2015.) i Telekom Slovenije u novembru prošle godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *