Mudis snizio kreditni rejting Agrokoru

Dodajte komentar

Rejting agencija Mudis snizila je kreditni rejting hrvatskom koncernu Agrokor i njegovim obveznicama. Rejting je snižen na B3 sa B2, a vjerovatnoća kašnjena u servisiranju finansijskih obaveza na B3-PD sa B1-PD, prenosi portal Seebiz.

Istovremeno, Mudis je snizio rejting hartija od vrijednosti koje je izdao Agrokor, a koje dospijevaju 2019. i 2020. godine, na B3 sa B2. Prognoze za budućeg rejtinga su stabilne.

Rejting je snižen zbog kombinacije slabijeg prošlogodišnjeg rezultata i visokog nivoa zaduženosti Grupe.

Agrokor je nedavno završio opsežnije refinansiranje, produživši dospijeća postojećih dugova u iznosu od oko 840 miliona eura za dve do tri godine.

Sa VTB bankom (Austrija) je dogovorio produženje roka dospijeća postojećeg duga od oko 340 miliona eura za približno dvije do tri godine. Agrokor je time smanjio kratkoročnu zaduženost, a većina njegovih finansijskih aranžmana dospijeva na naplatu od 2019. nadalje.

Očito je da će finansijski najzahtjevniji period Todorićevog koncerna otpočeti upravo 2019, navodi Seebiz.

Agrokorov dug sastoji se uglavnom od obveznica i bilateralnih kreditnih aranžmana sa bankama i finansijskim institucijama. Na tri senior obveznice, vrijedne oko 880 miliona eura, koje dospijevaju do 2020. godine, Agrokor plaća izrazito visoku kamatu od 8,875 do 9,875 posto.

Kreditni aranžmani s bankama nešto su povoljniji, a promjenljive kamatne stope kreću se u rasponu od tri do 10 procenata, dodaje se u informaciji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *