Krediti u “švajcarcima”: Različiti obračuni banke i sudskih vještaka

1 komentar

Jedan broj klijenata, korisnika kredita indeksiranih u švajcarskim francima, odbio je ponude Addiko banke, bivše Hypo Alpe Adrija, iz razloga što banka, odnosno treća lica, ne primjenjuje pravilno Zakon o konverziji franaka u eure, i na taj način ponovo pokušava da prevari klijente, kazao je za “Dan” predstavnik korisnika tih kredita Dragan Senić.

Banka ne postupa shodno članu 3.6 zakona, jer ne daje tačne podatke o ukupnim plaćanjima klijenata, koje je korisnik kredita izvršio do dana ustupanja potraživanja. Na taj način treća lica rade pogrešan obračun, što je nedopustivo. Hypo banka nije vodila bankarsku dokumentaciju po zakonima o bankama i Centralnoj banci. Nijednom klijentu nije dostavljena potpuna dokumentacija iz koje bi mogla da se utvrdi stvarna visina duga, a zašto je tako rađeno, i pored Zakona o konverziji, prije svih treba pitati CBCG“, rekao je Senić.

On je istakao da su vještaci finansijske struke utvrdili da obračuni koji su ponuđeni klijentima nijesu tačni.

Tako, na primjer, Addiko, banka klijentu iz Ulcinja nudi povraćaj 41 hiljadu eura, dok su vještaci utvrdili da treba da mu se vrate 92 hiljade, a slično je i sa ostalim partijama kredita za koje je rađeno vještačenje. Činjenica je da HETA Asset Resolution, koja se bavi otkupom potraživanja za Hypo banku, dužnicima nudi ugovore o regulisanju duga u kojima ih zadužuje za iznos duga koji je preuzet od banke, na koji obračunavaju kamatu, kao što to rade banke, a što je suprotno Zakonu o obligacionim odnosima, kao i Zakonu o konverziji“, naveo je on.

Senić je naglasio da Heta ne može da se ponaša kao banka, jer se radi o privrednom društvu koje može da potražuje samo iznose koje je otkupila od banke, iako, kako je kazao, nema dokaza da su otkupljena potraživanja plaćena banci, a što su naveli i vještaci u svojim mišljenjima i nalazima. Takođe, on tvrdi da Heta pravi i planove otplate sa budućim kamatama, što je nedozvoljeno.

“Nude predloge za regulisanje duga u kojima nije iskazan stvarni dug, umjesto da nude ugovor striktno u skladu sa Zakonom o konverziji”, naveo je on.

Klijenti, kako je kazao, neće da potpišu ugovore jer obračuni o visini duga matematički nijesu tačni. On je naglasio da je Hypo banka plasirala štetan, špekulativan i visokorizičan bankarski proizvod u vidu stambenih kredita, što je, kako je kazao, parlament prepoznao, te usvojio Zakon o konverziji koji je stupio na snagu 22. avgusta 2015. godine, dok su izmjene zakona usvojene u septembru prošle godine, po kojima su Addiko banka, Heta i B2 Kapital imali rok da klijentima ponude nove ugovore do 23. novembra prošle godine.

“Loša namjera i bankarska praksa dovele su u živo blato 762 porodice”, rekao je Senić.

Advokat CEZAP-a Dragomir Ćalasan, koji zastupa nezadovoljne klijente, naglasio je da od početka CBCG zauzima stavove, daje mišljenja i izjave koji nemaju pravnu ni ekonomsku logiku. Istakao je da su više puta ukazivali na nelogičnosti, ali su nailazili na ćutanje, a CBCG nije odgovarala ni na prigovore u radu banke.

Novo rukovodstvo se mora osloboditi kvazistručnjaka, a potrebno je i da se iskontrolše cjelokupan rad banke, koja iako je promijenila ime nije mijenjala stare navike. Opet su tamo stara lica koja po svaku cijenu žele da zadrže nezakonito obračunat ekstraprofit, naveo je on.
Ćalasan je naglasio da nijesu zadovolji postupanjem CBCG, jer je regulator, kako je kazao, omogućio banci da se ponaša nezakonito.

Dovoljno je ukazati da se banka i Heta pozivaju na to da im je CBCG odobrila način obračuna konvertovanih kredita, ali mi pismeni dopis od CBCG nijesmo vidjeli, pa je na banci da se izjasne o tome, naveo je on.

Odugovlačenje sudskog postupka

Po riječima Ćalasana, sudski postupak koji su klijenti pokrenuli pred Osnovnim sudom u Podgorici u velikom je kašnjenju, najviše zvog promjena sudija, ali i zbog određenih procesnih problema.

“Klijenti nijesu zadovoljni dinamikom zakazivanja ročišta. Što se tiče samog postupka, gotovo jedna trećina je izvršila konverziju duga, zaključila anekse ugovora, čime je eliminisana primjena devizne klauzule i promjenjive kamatne stope. Zbog toga su u odnosu na ova lica tužbe povučene čemu se tužena banka protivila. Drugi dio klijenata nije potpisao ponuđene anekse, jer su im u glavnicu uključeni zatezna kamata i neki sudski troškovi. Kako je to nazakonito, a banka ne odustaje od toga, sud će uz pomoć sudskih vještaka morati da objasni da nijesu u pravu, ili će se banka pozvati na CBCG, da im je ona to odobrila. Treća grupa klijenata je izmještena iz portfolija banke, njihova potraživanja su prenesena na Hetu čiji su obračuni suprotni zakonu o konverziji i ostalim zakonskim propisima. Slučajevi ovih klijenata su najdrastičniji, i prema svemu dosadašnjem svi oni moraju proći rigoroznu kontrolu preko sudskih instanci”, rekao je on.

Ćalasan je naglasio da su u ime klijenata podnijete četiri krivične prijave, od kojih tri preko CEZAP-a, te da su svi postupci pred Specijalnim državnim tužilaštvom u fazi izviđaja.

(Cijeli tekst u današnjem Danu)

 

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • zar je moguce da je banka spala na ovako los odnos prema klijentima…
    a samo je gubljenje vremena ocekivati bilo kakav sistemski potez od CB CG…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *