EPCG najavila realizaciju dva strateška projekta: Počinje prevođenje Zete u Krupac

Dodajte komentar
Krupac

Priča o prevođenju Zete u Krupac aktuelna je već godinama, a o izgradnji HE Komarnica, kao strateški važnoj investiciji, čak i decenijama, ali je, izgleda, došlo vrijeme i da se započnu ti važni projekti.

Nastavak zajedničke realizacije HE Komarnica bio je glavna tema i nedavnog sastanka u Beogradu najviših predstavnika EPCG i Elektroprivrede Srbije, a list crnogorske kompanije piše da je dogovoreno i formiranje zajedničkog odbora, čija je obaveza da usaglasi odredbe Aneksa 4 ugovora o zajedničkoj realizaciji tog poduhvata, dok bi EPCG uskoro trebala da raspiše tendere za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje istražnih geoloških radova i izradu hidrološke i hidraulične studije, kao i za detaljna geodetska snimanja terena na profilu buduće brane.

Investicije

Kako Pobjeda saznaje, predstavnici oba energetska sistema konstatovali su da je više kompanija zainteresovano za investiranje u ovaj strateški projekat, a u kanjonu Komarnice, u profilu Lonci, planirana je izgradnja hidroelektrane sa lučnom betonskom branom visine 176 metara kao i pripadajućom akumulacijom zapremine 260 miliona kubika ili 160 miliona kubika korisne zapremine koja će zauzimati dio šavničke, ali i plužinske opštine. Komarnica bi, kako piše list EPCG, raspolagala instalisanom snagom od oko 170 MW, imala bi protok od 130 m3/s i prosječno godišnje proizvodila 200 GWH električne energije. Na projektu te HE do sada je izveden veći broj istražnih radova, pa su osim EPCG i EPS bili uključeni i Elektroprojekt iz Ljubljane, beogradski Energoprojekt, Zigma iz Nikšića… U lokalnoj upravi Šavnik odavno se nadaju da će početi gradnja HE Komarnica, jer to bi im umnogome ojačalo oskudan budžet, otvorilo nova radna mjesta…

No, za razliku od tog projekta koji iziskuje dodatna istraživanja, sasvim je izvjesno da će ove godine početi građevinski radovi na prevođenju rijeke Zeta u akumulaciju Krupac i dalje spajanje sa Slanim jezerom. Očekuje se da građevinske mašine već u junu stignu kod gornjeg toka Zete, u Gornje Polje.

Građevinske dozvole

EPCG je ugovor s konzorcijumom “MPM”, koji predvodi nikšićka kompanija “Mehanizacija i programat” zaključila 11. novembra prošle godine, a građevinski radovi koštaće oko 24,5 miliona eura. Gradiće se brana na Zeti i nasip uzvodno od brane, odvodni i dovodni kanali, dovodni tuneli Zeta- Krupac i Krupac-Slano, komandne zgrade, pristupni putevi…

Tek se očekuje dobijanje građevinske dozvole, a u međuvremenu će biti izvršena i eksproprijacija zemljišta u naselju Zavrh. Uporedo s građevinskim radovima, kako za list EPCG kaže projekt menadžerka mr Olga Radulović, biće izvedeni i elektro-mašinski, a sve analize potvrđuju da punu ekonomsku opravdanost, s obzirom da će se realizacijom ovog projekta godišnja proizvodnja HE Perućica povećati za oko 30 GWH ili, prevedeno u novcu, za 2,5 do čak 3,7 miliona eura.

Dakle, planirano je da se investicija isplati za sedam godina, po najboljem scenariju, a to će, svakako, zavisiti od cijena električne energije na berzi i hidroloških prilika.

Godinama unazad, s vremena na vrijeme, protivili su se ovom projektu ekolozi, mještani Gornjeg Polja i Zavrha… Neki su tvrdili da će korito Zete od Brezovika dalje, ka gradu, ostajati suvo, pogotovo tokom ljeta, ali iz EPCG su bili oprečni, pa se čujalo čak i da više žitelji tih naselja i Mokre Njive, Ćemenaca… neće imati problema sa poplavama tokom kišnih mjeseci.

Prije nekoliko dana organizovana je u Nikšiću i javna rasprava posvećena uticaju tog projekta na životnu sredinu i konstatovano je da on neće bitnije “poremetiti” floru i faunu, zaštićene životinjske vrste… Čulo se da neće biti značajnijeg uticaja ni na poljoprivredno zemljište, već da se očekuje smanjenje rizika od plavljenja površina.

Pojas zemljišta koje će biti zahvaćeno radovima je oko pet hektara i slabo je naseljen.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *