Pregled štampe za 8. januar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Bez posla u Rudniku će ostati 90 odsto zaposlenih

Energetski ekspert sa međunarodnom reputacijom Aleksandar Kovačević tvrdi da bi “devedeset odsto radnika Rudnika uglja ostalo bez posla ukoliko bi se gradio novi energetski blok. Kovačević, koji je za potrebe UN vodio rekonstrukciju energetskog sistema Srbije i Crne Gore od 1999. do 2003. godine, kazao je da je manje od deset odsto sadašnjih radnika dovoljno da se iskopa potrebna količina uglja.

U regionu otvoreno vrlo malo novih radnih mjesta

Države Zapadnog Balkana ostvarile su veoma mali napredak u zapošljavanju i stvaranju novih radnih mjesta, koji su okosnica Strategije Jugoistočna Evropa 2020, ocijenio je generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović.

Dan

Građani častili tajkune 2,15 miliona

Vlasnicima mini hidroelektrana (mHE) za 11 mjeseci prošle godine isplaćeno je 3,7 miliona eura, saopšteno je “Danu iz Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE). Od tog iznosa, građani su platili 2,15 miliona, shodno vladinoj uredbi o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora (OI).

Za godinu naplatili samo 12 miliona eura

Od 777,6 eura poreskog duga u prošloj godini naplaćeno je samo 12 miliona a prema zakonu o budžetu toliko se planira naplatiti i ove godine. Imajući u vidu dinamiku naplate poreskog duga, 12 miliona godišnje, biće potrebno skoro 65 godina da se naplati 777 miliona eura duga. S obzirom da je prema podacima Poreske uprave (PU), čiji je direktor Miomir M. Mugoša, od te sume naplativo svega 236 miliona, prema sadašnjoj dinamici, naplativi dio duga će se naplatiti za dvije decenije.

Inflacija 1,1 odsto

Zvanične brojke pokazuju da je inflacija u eurozoni porasla u decembru na najviši nivo u više od tri godine, uglavnom zahvaljujući rastu energetskih troškova. Statistička agencija EU Eurostat saopštila je da je godišnja stopa inflacije porasla na 1,1 u decembru s novembarskih 0,6 odsto.

Pobjeda

Tarifa 11 punila džepove advokata

Advokatska komora više neće moći da donosi advokatsku tarifu bez saglasnosti Vlade Crne Gore. Ovojejedna od ključnih novina koju donosi izmijenjeni zakon o advokaturi, čiji je Predlog Vlada usvojila na posljednjoj sjednici u 2016. godini. Zakon će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri, najavljuju iz Ministarstva pravde, a nova advokatska tarifa biće donijeta u roku od tri mjeseca od stupanja zakona na snagu.

Birokratija proizvodi jedino javni dug

Birokratija koju ima današnja civilizaci japroizvodijedinojavni dug koji je zahvatanje prihoda iz budućnosti ako ih bude. Ona unosi rutinu, guši inovativnost i nove ideje… Civilizacije su propadale kada su ušle u zonu samozadovoljstva i porasta birokratije, kazao je rektor Univerziteta Donja Gorica dr Veselin Vukotić otvarajući 25. Božićne rasprave o ekonomiji na temu -globalizacija i izolacionizam.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *