Ko stoji iza zagonetnog udruženja koja dodjeljuje Zlatne globuse?

Dodajte komentar

Milioni televizijskih gledalaca će u nedjelju veče pratiti svečanu dodjelu Zlatnih globusa, jednu od najraskošnijih svečanosti u sezoni holivudskih nagrada koje pomažu nekim filmovima da se probiju do Oscara.

Malo njih, međutim, zna da ih dodjeljuje opskurna grupa od devedesetak članova Udruženja stranih novinara na radu u Hollywoodu (HFPA).

Iako neki njeni članovi rade za ugledne medije, ima i onih koji sarađuju sa slabo poznatim publikacijama. U udruženju je, na primjer, nekadašnji ruski body-builder koji je postao glumac, nekadašnja južnoafrička Miss Universe te nekadašnji egipatski inženjer.

Otkad ga je 1943. osnovala mala grupa stranih novinara koji su željeli bolji pristup Hollywoodu, udruženje je napredovalo i postalo institucija iza jedne od najglamuroznijih svečanosti u SAD-u.

S NBC-ja se smituje za čitav svijet i nagrađuje najbolje prikazano na televiziji i filmu. Pomaže da se svjetla projektora usmjere na neke filmove koji bi mogli promaći pažnji moćne Američke akademije filmskih nauka i umjetnosti koja dodjeljuje Oscare.

Akademija je prilično klasična u svojem ukusu dok HFPA, čiji članovi dolaze sa svih strana svijeta, često ima zanimljiviji odabir“, ocjenjuje Fredell Pogodin, portparol specijalizovan za igrane i dokumentarne filmove na stranom jeziku.

Mnogi kritičari umanjuju, međutim, uticaj Zlatnih globusa.

Globusi su “dugo smatrani šalom u Hollywoodu, a prestali su to da budu kad je svečanost postala tv emisija s dobrom gledanošću“, kaže Howard Suber, profesor filma na UCLA-u.

Svakog novinara koji želi da postane član moraju sponzorirati najmanje dva člana, a njegovu kandidaturu može odbaciti veto samo jednog.

Kad ga prime, mora proizvesti šest članaka godišnje kako bi zadržao status kojim dobija pristup brojnim novinskim konferencijama i ekskluzivnim događanjima.

Sadašnji predsjednik udruženja Lorenzo Soria, član od 1989., naglasio je da je ove godine primljeno četvoro novih članova, uključujući dvoje koji rade za kineske publikacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *